RezinaSocialȘtiri

Un proiect menit să schimbe aspectul terasei a doua a or. Rezina

În imagine: Valeriu Rusu, directorul ADR “Habitat” (în stânga) şi Simion Tatarov, primarul de Rezina,  şi-au dat mâna pentru a moderniza unul din cele mai neatractive cartiere ale oraşului

 

Asociaţia Obştească ADR „Habitat”, Primăria oraşului Rezina, ÎM ”Servicii Comunal Locative”, săptămânalul regional CUVÂNTUL şi Comitetul de cartier din străzile Păcii şi Mioriţa „Cartierul Verde” au semnat un acord de colaborare în vederea implementării Planului de dezvoltare a parteneriatului local „Rezina Verde”.

Planul dat este conceput drept un instrument de mana-gement public care are menirea de a transforma cartierul din străzile Păcii și Miorița în unul cu artere curate şi sigure, care asigură confort cetăţenilor, cu zone verzi frumoase, o scară superbă cu 427 de trepte, care uneşte cele trei terase ale or. Rezina, cu iluminare stradală, instituţii şi locuinţe reamenajate conform standardelor moderne de utilizare şi conservare a energiei şi asigurate permanent cu apă potabilă și rețea de canalizare prin implementarea de proiecte ce țin de interesul public, de dezvoltare a serviciilor și infrastructurii publice a cartierului, a menţionat Valeriu Rusu, directorul ADR “Habitat” şi autorul proiectului dat.

Planul prevede realizarea unui şir de proiecte şi acţiuni, inclusiv extinderea şi protejarea spaţiilor verzi, construcţia de staţii de epurare a apei, modernizarea serviciilor de colectare a resturilor menajere, colectarea reziduurilor menajere în recipiente speciale, pe sortimente (sticlă, metal, hârtie, material plastic) şi utilizarea acestora conform principiilor economiei circulare, preluate de oamenii înțelepți tot de la natură, excluderea gunoiştilor spontane, combaterea eroziunii solului, intensificarea educaţiei ecologice, etc.

De exemplu, proiectul „Cartierul verde dezvoltat” prevede conectarea a 17 case individuale din strada Mioriţa şi a blocurilor de locuit cu numerele 30, 32 (grădiniţa de copii), 37, 39, 51, 61 din str. Păcii la magistrala orăşenească de canalizare. În cadrul proiectului „Scara Generaţiilor şi a Speranţelor” se preconizează reconstrucţia scării orăşeneşti, alături de care, pe str. Păcii, va fi amenajat un muzeu al ţinutului Rezina.

O altă componentă a planului presupune creşterea calităţii serviciilor prestate populaţiei de autorităţile publice, implicarea activă a cetăţenilor în asigura-rea transparenţei activităţii autorităţilor publice, sporirea responsabilităţii aleşilor locali.

Acordul prevede respon-sabilităţi concrete ale tuturor părţilor implicate în realizarea proiectului. ADR “Habitat” va administra implementarea proiectului, catalizând relaţiile de colaborare şi participare a tuturor semnatarilor acordului. Primăria va contribui financiar la implementarea proiectului. ÎM “Servicii Comunal-Locative” urmează să asigure cu echipament şi să efectueze lucrările tehnice; săptămânalul CUVÂNTUL va mediatiza procesul de implementare şi impactul proiectului, iar Comitetul de cartier va mobiliza cetăţenii să participle activ în soluţionarea problemelor cartierului şi de guvernare locală.

După cum a mai menţionat dl Rusu, proiectul urmează să fie finanţat din mai multe surse, inclusiv investiţii din Polonia, contribuţii din bugetul orăşenesc şi din partea locuitorilor cartierului, semnatari ai acordului.

 

Tudor Iaşcenco

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker