EvenimenteȘtiri

Omul Faptelor

Există oameni și Oameni, există fapte și Fapte. Domnul Tudor Iașcenco este Omul Faptelor, ambele cuvinte cu majusculă, iar ceea ce este și ce face domnul Iașcenco în ultimii 50 de ani confirmă sută la sută corectitudinea acestei aprecieri.

Onest, perseverent, curajos, patriot, cu coloană vertebrală în viața profesională, dar și binevoitor, vesel și iubitor de oameni și de familie în viața personală – așa l-am cunoscut acum vreo 20 de ani, și tot așa este dl Tudor și acum.

Faptele domnului Iașcenco vorbesc de la sine, iar viața Domniei sale este indispensabil legată de ziarul CUVÂNTUL – unul dintre copiii dlui Iașcenco, în care a investit tot ce poate investi un părinte în copilul său: timp, energie, experiență, dedicație, bani. El a pus nu doar temelia unei publicații cu adevărat independente, prima de acest fel din Republica Moldova, ci și a unei asociații naționale care întrunește presa neangajată politic – Asociația Presei Independente (API), a fost primul președinte al acestei organizații în perioada 1997-2000, iar în 2014 şi 2016  a fost ales din nou în funcția de președinte API. Și ziarul, și asociația au pus începutul unui alt soi de presă în Republica Moldova – presă obiectivă și independentă de autoritățile publice locale și naționale și formațiunile politice. Ziarul i-a răsplătit pe deplin efortul titanic, afirmându-se în cei 22 de ani de editare nu doar ca unul din liderii presei regionale din Moldova, publicație promotoare a reformelor democratice și a libertăților cetățenești, dar și ca o veritabilă platformă de dezbatere a problemelor de care se ciocnesc locuitorii celor patru raioa-ne de distribuție, de implicare a oamenilor în soluționarea acestor probleme și de monitorizare a acțiunilor și inacțiunilor autorităților care gestionează banii publici.

În “spatele” fiecărei ediții a CUVÂNTUL-ui stă o muncă asiduă de documentare a subiectelor jurnalistice, de solicitare și înregistrare a opiniilor persoanelor vizate, de echilibrare a textelor cu puncte de vedere ale unor experți în domeniu, de scriere, redactare, corectare și, în final, de machetare, tipărire și distribuție a ziarului la casele abonaților. Iar acest lanț editorial este pus în mișcare, săptămână de săptămână, de dl Tudor Iașcenco.

De ce continuă să facă acest lucru, în timp ce alți colegi au renunțat demult, găsindu-și ocupații sau afaceri mai profitabile? Pentru că dl Iașcenco și colegii săi înțeleg că oamenii întotdeauna vor avea nevoie de adevăr, de investigații jurnalistice și analize fără menajamente și fără laude nemeritate a felului cum lucrează aleșii poporului, de o tribună liberă la care își poate expune opinia nestingherit fiecare membru al comunității. Numărul mare de premii jurnalistice, oferite la nivel național și internațional, este încă o dovadă a profesionalismului echipei conduse de dl Tudor Iașcenco și, implicit, a faptului că această echipă muncește în interesul publicului și nu servește interesele private ale politicienilor sau ale unor businessmani, așa cum fac, din păcate, multe alte ziare, posturi de televiziune și portaluri online.

Echipa săptămânalului CUVÂNTUL a obținut cel mai mare câștig pe care îl râvnesc toate colectivele jurnalistice profesioniste: reputația de ziar obiectiv cu jurnaliști integri care spun adevărul. Iar această realizare reprezintă în primul rând meritul domnului Tudor Iașcenco, Omul faptelor frumoase, care a fost și rămâne un exemplu de integritate profesională și personală. Poziția și cuvântul Domniei sale au fost și rămân un punct de reper pentru majoritatea absolută a colegilor din Asociația Presei Independente.

 Petru Macovei, director executiv al Asociaţiei Presei Independente

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker