EconomieOrheiRezinaȘoldăneștiȘtiriTelenești

Antreprenorii şi oportunităţile oferite de DCFTA

Cum putem accesa suport și finanțare pentru creșterea competitivității afacerii și dezvoltarea companiei într-un mediu competitiv? Care sunt pașii necesari în orientarea spre export? La aceste întrebări, dar și la multe altele, au primit răspunsuri agenții economici din raioanele Orhei, Șoldănești, Telenești, Rezina și Criuleni. Răspunsurile au fost oferite în cadrul Campaniei de informare și asistență pentru mediul de afaceri privind DCFTA „Info Business: Întreabă Expertul”.

Iuliana Dragalin, secretară de stat în domeniul infrastructurii, calității și cooperării internaționale la Ministerul Ecolomiei și Infrastructurii, Raluca Costache, lideră de Proiect „Vizibilitate și comunicare pentru acțiunile referitoare la implementarea Acordului de Asociere/Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) în cadrul programelor de asistență finanțate de UE”, Lidia Jitari, cosultantă principală în Direcția infrastructura Calității și Securitate Industrială a Ministerului Economiei și Infrastructurii, alți specialiști și experți au informat agenții economici referitor la normele și standardele europene ce vizează atât companiile exportatoare și importatoare din Republica Moldova, cât și companiile cu operațiuni pe piața internă. Ei au oferit, de asemenea, informații despre surse de asistență financiară, sub formă de suport tehnic și investiții cu sprijinul UE pentru creșterea competitivității companiilor în domeniile unde procesul de adaptare implică costuri semnificative, pași de urmat în dezvoltarea afacerii pentru export, etc.

Disponibilitatea experților de a consilia și de a consolida pozițiile agenților economici din regiune a fost apreciată și de președintele raionului Orhei, dl Tudor Golub, care, fiind prezent la eveniment, a ținut să încurajeze reprezentanții mediului de afaceri să adreseze cât mai multe întrebări experților.

Eugenia Roșca, specialistă la reprezentanța Telenești a CCI Orhei a menționat: ”Am venit cu câțiva antreprenori din zona noastră, cărora întâlnirea le-a fost de mare folos. Experții ne-au convins că starea de lucruri în ce privește implementarea Acordului de Asociere insuflă optimism. Companii din regiunea noastră au reușit să-și mărească cifra de afaceri anume la exporturi, chiar mai mult decât în alte zone ale țării. Problemele noastre cele mai mari rămân birocrația și sechelele de mentalitate. Marea majoritate a experților sunt tineri, ceea ce ne face să fim optimiști în ce privește realizarea scopurilor”.

Campania de informare a mediului de afaceri are loc în cadrul Proiectului „Vizibilitate și comunicare pentru acțiunile referitoare la implementarea Acordului de Asociere/Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător în cadrul programelor de asistență finanțate de UE”.

 

Reporter „C”

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker