PoliticȘtiri

De ce poliţiştii, procurorii şi judecătorii zădărnicesc munca Guvernului?

În şedinţa recentă a Guvernului, prim-ministrul Pavel Filip s-a arătat nemulțumit de activitatea unor poliţişti, judecători și procurori.

„Din păcate unii angajați ai poliției, intenționat sau din lipsa cunoștințelor legislației în vigoare, generează uneori probleme care ne afectează nu doar imaginea instituțională, dar și a țării”, a declarat premierul, referindu-se la şoferul amendat pentru că la acţiunea de protest recentă din Chişinău avea pe automobil un abțibild cu un mesaj contra scumpirii prețurilor la carburanți. În acelaş context, după cum relatează www.agora.md, premierul a acuzat procurorii şi judecătorii de aplicarea exagerată a măsurilor de arest preventiv și lipsa de transparență a procesului de judecată prin organizarea ședințelor închise.

Amintim că şi în cazul sechestrării de către poliţia din Rezina a tirajului ziarului CUVÂNTUL din 10 mai c. prim-ministrul Pavel Filip a cerut conducerii Ministerului Afacerilor Interne să declanșeze de urgență o anchetă internă, să informeze opinia publică despre rezultatul anchetei, iar dacă se va constata că au existat abateri din partea polițiștilor, aceștia să fie sancționați în conformitate cu legea”.

Şi în cazul şoferului din Chişinău, şi în cel cu sechestrarea ziarului CUVÂNTUL ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan a intervenit operativ, informând opinia publică că au fost iniţiate anchete interne, iar în ce priveşte cazul de la Rezina persoanele implicate “au fost suspendate din funcții pe durata anchetei deschise pe poliția locală”.

Vom vedea cu ce se va încheia ancheta faptei poliţistului din Chişinău. Dar, răspunzând la întrebările mai multor cititori ai CUVÂNTUL-ui privitor la incidentul din Rezina, putem relata doar că, deşi iată se împlineşte o lună de la demararea anchetei, nu avem nicio informaţie despre mersul şi rezultatele ei. La demersurile Asociaţiei Presei Independente, Centrului de Investigaţii Jurnalistice, RISE, Direcţia Inspectare Efectiv a Inspectoratului General al Poliţiei a răspuns la 23 mai că, printr-un ordin al IGP din 11 mai 2018, au fost suspendaţi din funcţie şeful Inspectoratului de Poliţie Rezina, inspector principal Igor Botea, şeful Serviciului investigare fraude economice, inspector superior Vadim Garpatii, subofiţerul de sector al Sectorului de Poliţie 1, agent principal Sergiu Rusu şi subofiţerul patrulare al Plutonului Rezina-Şoldăneşti, agent superior Vasile Doroş, concretizând că “ancheta de serviciu se află încă în proces de desfăşurare”. Până la 5 mai însă alte informaţii nu au parvenit, de poziţia şi argumentele conducerii redacţiei şi a lucrătorilor tipografiei privitor la cele întâmplate nimeni nu s-a interesat.

Această situaţie trezeşte mai multe întrebări: de ce poliţiştii din Rezina, Chişinău, Bălţi şi din alte regiuni compromit imaginea Guvernului şi a ţării într-un mod atât de grosolan? Eu personal nu cred că ei procedează astfel din propria iniţiativă. Chiar să nu înţeleagă nişte oameni ai legii că, prin asemenea acţiuni, îşi pătează propria imagine, riscă să ajungă în rolul de ţap ispăşitor pentru că cei care le dau indicaţiile respective întotdeauna preferă în modul cel mai laş să se ascundă în spatele executorilor? De ce persoanele cu interese, care de fapt provoacă asemenea abuzuri şi fărădelegi, în majoritatea cazurilor rămân în umbră, nepedepsite, deşi sunt cunoscute?

Până nu vor fi găsite răspunsuri concrete la aceste întrebări şi nu vor urma nişte acţiuni adecvate, nimic nu se va schimba în ţara asta şi premierul va continua să tragă ponoasele publice pentru faptele subalternilor…

 

Tudor Iaşcenco

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker