PoliticȘtiriTelenești

Ședință extraordinară a CR Telenești: liniștită la început, tensionată pe final

În imagine: Pe marginea proiectului ”Identitate și memorie – o abordare transfrontalieră multietnică” în cadrul Programului Operațional comun România-Republica Moldova 2014 – 2020 a avut un cuvânt de spus şi Vadim Lelic, primarul oraşului Teleneşti.

Ședința extraordinară a CR Telenești din 31 mai c. s-a axat pe două chestiuni principale: a) cu privire la realizarea proiectului ”Identitate și memorie – o abordare transfrontalieră multietnică” în cadrul Programului Operațional comun România-Republica Moldova 2014 – 2020; b) cu privire la organizarea odihnei și întremării copiilor și adolescenților în sezonul estival 2018. Consilierii au mai examinat și câteva chestiuni de ordin financiar, operând modificări în unele decizii anterioare. Deși chestiunile din agenda şedinţei păreau de rutină, prezența unei echipe de filmare de la Jurnal TV prevestea posibile surprize. Până la urmă aşa a fost, numai că ehipa de filmare deja nu mai era în sală. 

 

Proiect implementat în parteneriat cu Primăria Iași

Proiectul în cauză a fost lansat în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova pentru anii 2014-2020 și a fost aprobat de către Comisia Europeană acum trei ani. După cum a informat consilierii Diana Manoli, președinta raionului, proiectul ”Identitate și memorie – o abordare transfrontalieră multietnică” include mai multe acțiuni cu referire la eternizarea memoriei victimelor Holocaustului. Ceea ce ține de Consiliul Raional Telenești, s-a reușit obținerea unei finanțări pentru reparația subsolului Muzeului raional de Istorie și Etnografie.

”Inițiatorii proiectului sunt comunitățile mozaice din România care, la rândul lor, au propus ca, în calitate de parteneri, să fie raioanele Soroca şi Telenești, care cândva au avut mari comunități evreiești. Noi am identificat problema reparației muzeului. Astfel, bugetul pentru raionul Telenești în proiectul respectiv prevede 183 220 euro, din care partea de grant este de 166 700 euro, iar contribuția raionului Telenești este de 16 580 euro.

Muzeul de Istorie și Etnografie din Telenești este una dintre instituțiile care contribuie plenar la păstrarea memoriei, identităţii, toleranței interetnice, graţie cărui fapt am şi reușit să obținem finanţarea”, a remarcăt dna președintă.

 

În sezonul estival se vor odihni circa 1000 de copii și adolescenți

În cele trei tabere de copii aflate pe teritoriul raionului Telenești se vor odihni în perioada estivală circa 1000 de copii și adolescenți, a menționat în informația prezentată consilierilor Alina Pascaru, șefa Direcţiei Generale Educaţie Telenești. Vor funcționa taberele de la Ordășei, Mândrești și Crăsnășeni, iar 20 la sută din cei 1000 de copii se vor odihni pe gratis. Dna Pascaru a specificat categoriile care vor beneficia de astfel de bilete: copiii orfani, cei din familiile defavorizate, din familiile cu trei și mai mulți copii școlarizați, copiii dotați. Pentru ceilalţi copii CR Telenești va asigura 80 la sută din costul biletului de odihnă, astfel părinții vor achita doar 353 lei per copil din suma de 1756 lei. Odihna de vară se va desfășura în patru ture, a precizat dna Pascaru.

Șefa DGE a răspuns la mai multe întrebări ale consilierilor privind reparația taberelor și întreținerea lor.

 

Subiectul obiectivelor reparate vicios a revenit cu scandal

Dacă celelalte chestiuni care țin de rectificarea bugetului și modificarea unor decizii ale CR Telenești anterior aprobate au fost adoptate fără mari discuții, apoi o interpelare a consilierului Vladimir Stratulat referitoare la lucrul comisiei constituite pentru a examina activitatea Secției Construcții, Arhitectură, Gospodărie Comunală şi Drumuri a CR a dat situația peste cap. Amintim că, la ședința precedentă, după ce în presă a apărut o investigație privind firmele şefului acestei secţii, Iacob Stegărescu, care obțin majoritatea contractelor în domeniul reparaţiilor, s-a decis convocarea unei comisii, care ar examina activitatea structurii respective. Potrivit lui Vladimir Stratulat, interpelarea a apărut pentru că factori din administraţia raionului ar impiedica comisia respectivă să-și facă lucrul.

Consilierul cerea socoteală conducerii raionului pentru faptul că nu a fost prezentă la ședința comisiei și că membrilor acesteia nu li s-au prezentat documentele necesare. În replică, președinta raionului, Diana Manoli a explicat că nu a putut fi prezentă la ședința respectivă, dar a prezentat informaţiile necesare procuraturii şi poliției, dar şi comisiei. Argumentele președintei nu au liniștit sala or, consilierul Eduard Roșca, membru al comisiei respective,  a dat citire unui raport, din care reieşea că reparația la Gimnaziul Ratuș s-a făcut în mod păgubos. În discuție a intervenit mai multă lume, inclusiv vicepreședintele raionului Vasile Harghel, consilierii Valentin Vetrilă, Iacob Stegărescu și Olga Gherman. Până la urmă, cu ajutorul președintelui ședinței, Tudor Șuiu, s-a ajuns la concluzia că respectiva comisie trebuie să-și ducă lucrul până la sfârșit, după care urmează să prezinte CR un raport.

Cazul Iacob Stegărescu, şeful Secției Construcții, Arhitectură, Gospodărie Comunală şi Drumuri, este apreciat neunivoc de către consilierii raionali. unii sunt de părere că la bază ar fi relațiile ostile ale acestuia cu primarul de Suhuluceni, Mihai Curchi, alții sunt nemulțumiți de modul cum sunt gestionați banii publici.

În Consiliul Raional Telenești rolul opozanților îl joacă chiar unii consilieri PD, fracţiunea majoritară, care de cele mai dese ori cer explicații conducerii raionului referitor la diverse situații asemenea celei des-crise mai sus.

Apropo, unul din funcționarii CR mi-a arătat două cereri adresate poliției referitoare la reparația necorespunzătoare a unor sectoare de drum la Leuşeni şi Crăsnășeni. Cererile aveau de fapt acelaşi conținut, doar că lista semnatarilor era diferită.

 

Ion Cernei  

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker