ȘtiriSTOP FALS

STOP FALS! Din 25 mai, în Europa, oamenii nu mai pot fi fotografiați

Recent, mai multe portaluri din Republica Moldova au publicat o informație, citând surse online din Federația Rusă, în care se afirmă că, începând cu 25 mai 2018, în Europa, oamenii nu vor mai putea fi fotografiați, dacă nu li se cere permisiunea, fiind invocate noile reglementări europene de protecție a datelor cu caracter personal. În articol se spune că respectiva „lege ucide complet domeniul fotografiei artistice”. Într-adevăr, a intrat în vigoare noul Regulament general privind protecția datelor al Uniunii Europene („RGPD”) care impune reguli mai stricte în domeniul protecției datelor personale pentru statele comunitare. Totodată, expertul în protecţia datelor cu caracter personal Sergiu Bozianu dezminte informațiile că va fi interzisă fotografierea în spațiul public din Europa.

Articolul С 25 мая в Европе больше нельзя фотографировать людей (în traducere: „Din 25 mai în Europa, oamenii nu mai pot fi fotografiați”), a fost publicată inițial de portalul Point.md, care face trimitere la Computerra.ru. După care a mai apărut pe Noi.mdSputnik.mdAllmoldova.com, dar și pe mai multe site-uri rusești: Livejournal.comMyslo.ruBmwclub.ru etc.

În știre se afirmă că „dacă cineva, totuși, a nimerit în obiectivul camerei, trebuie să-i ceri o permisiune scrisă pentru a publica materialul în rețelele sociale. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci fotograful are două opțiuni pentru a ieși din această situație, ori nu va publica materialul în rețelele sociale, ori va estompa fețele trecătorilor”. Totodată, în articol se mai spune că „legea ucide complet domeniul fotografiei artistice”„…punctele de atracție ale orașelor europene vor fi foarte greu de fotografiat, fără a încălca legea” şi că „legea respectivă prevede pedepse dure pentru cei care o vor încălca: de la o amendă mare, la închisoare”.

Expert: ”Cei care distribuie astfel de informații, ori nu cunosc, ori o fac cu rea credință!”
Contactat de portalul Stopfals.md, Sergiu Bozianu, expert în protecţia datelor cu caracter personal, spune că informația diseminată este eronată, precizând că în spațiul public pot fotografia atât turiștii, cât și jurnaliștii, fotografii (în scop profesional): „Afirmaţiile precum că este nevoie de un consimțământ în scris sunt cel puțin neinformate, dacă nu expuse cu rea credință, altfel nu știu cum să le calific”, adaugă expertul. Totodată, S. Bozianu precizează că în spațiul public orice persoană poate refuza să fie fotografiată sau filmată, dacă nu dorește: ”În cazul în care o persoană a fost fotografiată, ea poate să se adreseze celor care au făcut poza s-o șteargă. Dar nicidecum, cel care fotografiază, de exemplu, un monument istoric, nu trebuie să ceară permisiunea celor 500 de oameni din preajma acestui monument. Este o interpretare abuzivă”.

Articolul publicat de Point.md se încheie cu o nedumerire: „…este complet de neînțeles cum va funcționa această lege în Europa, de exemplu, în ceea ce privește munca fotoreporterilor”, interpretând că noile reglementări vor afecta munca jurnaliștilor. S. Bozianu precizează, însă, că noile prevederi ale Regulamentului protejează viața privată a cetățenilor şi nu contravin interesului public. ”În Regulament sunt prevăzute excepții, atunci când reprezentanții mass-media fotografiază, filmează, fac înregistrări audio, colectează informații. În acest caz nu este necesar, în general, consimțământul. Afirmaţiile mediatizate sunt eronate, iar cei care le transmit sau nu cunosc prevederile Regulamentului, sau o fac cu rea credință, pentru că Regulamentul spune cu totul altceva”, mai adaugă Sergiu Bozianu.
Punctul 151 al Regulamentului general privind protecția datelor al Uniunii Europene („RGPD”) prevede că ”statele membre ar trebui să stabilească un echilibru între normele care reglementează libertatea de exprimare și de informare, inclusiv exprimarea jurnalistică, academică, artistică și/sau literară, și dreptul la protecția datelor cu caracter personal în temeiul prezentului regulament”.

Totodată, Regulamentul prevede şi condițiile de consimțământ pentru prelucrarea datelor personale de către operatorii de date.

Rodica Malic
Stopfals.md

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker