SocialȘtiri

Pensiile vor putea fi reexaminate?

Persoanele care activează sau au activat în câmpul muncii după realizarea dreptului la pensie pentru limită de vârstă, stabilite conform prevederilor Legii nr. 156-XIV din 14 octombrie 1998 privind sistemul public de pensii, vor avea dreptul de a solicita reexaminarea pensiei cu condiția că pensia calculată în condițiile legii indicate va fi mai mare decât pensia care este achitată solicitantului în prezent, scrie FISC.md din 28 mai 2018.

Ministerul Sănătății, Muncii și protecției Sociale propune pentru consultări publice un proiect de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative, având în vedere Legea nr. 290 din 16 decembrie 2016 pentru modificarea și completarea unor acte legislative și Legea nr. 156-XIV din 14 octombrie 1998 privind sistemul public de pensii.

Conform autorilor proiectului, acesta a fost elaborat cu scopul respectării principiilor fundamentale care stau la baza funcționării sistemului public de asigurări sociale — principiului contributivității și egalității.

Ministerul a înaintat amendamentul în vederea asigurării tuturor participanților la sistemul public — contribuabili și beneficiari — a unui tratament nediscriminatoriu în ceea ce privește drepturile și obligațiile prevăzute de lege și principiul contributivității — conform căruia drepturile de asigurări sociale se cuvin pe temeiul contribuțiilor de asigurări sociale plătite, se spune în nota informativă a proiectului.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale solicită expunerea propunerilor și comentariilor necesare pentru definitivarea proiectului până la 7 iunie curent.

 

Foto simbol infomoldova.net
Ion Perciun 

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker