InvestigațiiȘtiri

Judecătorii iresponsabili nu mai scapă de răspundere disciplinară. E și o condiție pentru acordarea banilor europeni

Magistrații care nu își vor îndeplini corespunzător obligațiile, vor fi trași la răspundere disciplinară. Îi vizează doar pe cei care au comis fapta cu intenție sau din neglijență gravă, se menţionează într-un comunicat mediatizat de serviciul de presă al Guvernului şi citat de www.agora.md. Asta conform modificărilor și completărilor la Legea cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor. Proiectul face parte din așa-numita „mica reformă” a justiției și este o condiționalitate pentru asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro din partea UE.

„Cât ține de modalitatea de tragere la răspundere, se revine la mecanismul clasic, când există un cvasi-procuror, adică persoana care aduce învinuiri celui care a comis fapta. În mod practic, persoana care consideră că un judecător a comis o faptă pentru care este stabilită răspunderea disciplinară, va depune o sesizare la Inspecția judiciară. O pot face inclusiv membrii CSM, reprezentanții societății civile sau părțile din dosar. Sesizarea este distribuită în mod aleatoriu unui inspector, care decide dacă se inițiază sau nu procedura disciplinară. Partea interesată are posibilitatea să conteste acest refuz la Colegiul de contestare”, a explicat secretarul de stat de la Ministerul Justiției Nicolae Eșanu.

Faptele pot fi sancționate cu avertismente sau reducerea remunerației. „Nu cred că se va ajunge până la datul afară. Asta ar însemna că justiția nu funcționează”, a spus Eșanu.

„Spre exemplu, dacă judecătorul are fixată ședință la ora 10:00 și a hotărât să nu vină la ședință la 10:00, dar să meargă să-și felicite un coleg cu ziua de naștere. În acest caz, dacă nu există justificare de ce judecătorul nu și-a îndeplinit obligația, el va putea fi atras la răspundere disciplinară. Un alt exemplu – a adoptat o hotărâre prin care a fost încălcat un drept fundamental, cum ar fi, în mod ilegal a fost arestată o persoană, nu exista niciun temei, iar judecătorul a interpretat greșit din culpă gravă sau intenționat textul legii și persoana a fost arestată. În acest caz s-a încălcat un drept fundamental al persoanei și judecătorul va putea fi atras la răspundere disciplinară”, a precizat secretarul de stat.

Răspunderea disciplinară poate fi aplicată și în cazul foștilor magistrați. „Persoana poate pleca onorabil din sistem și are un șir de avantaje. Acest lucru nu este echitabil față de cel care, de exemplu, a fost demis. Chiar dacă depune cerere de eliberare, se derulează procedura disciplinară și, în măsura în care se va constata că el a comis o abatere, noi o să schimbăm temeiul de eliberare”, a mai declarat Nicolae Eșanu.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker