Social

Dezinstituționalizarea copiilor din internatele din Orhei și Hâncești se face formal

Politica de dezinstituționalizare a copiilor cu dizabilități mintale din internatele din Orhei și Hâncești este realizată în mare parte formal. Iar interesul copilului nu este o prioritate la etapa de pregătire a dezinstituționalizării. Concluzia este formulată într-un raport al Oficiului Avocatului Poporului pentru protecția drepturilor copilului, transmite IPN.

Raportul scoate în evidență cazuri când copiilor plasați în servicii de asistență parentală profesionistă sau centre de plasament nu li se mai oferă prestații sociale, deși acest lucru este contrar legii. Familiile în care au ajuns unii dintre acești copii nu întotdeauna sunt pregătite psihologic și material să îngrijească un copil cu deficiențe mintale.

Maia Bănărescu, avocata poporului pentru protecția drepturilor copilului, a spus luni, 18 decembrie, la o masă rotundă, că în localități nu sunt servicii calitative de care, în mod obligatoriu, trebuie să beneficieze acești copii.

„Am mers în teritoriu și ne-am întâlnit cu beneficiarii acestor servicii. Am văzut copii care nu au fost vizitați de nimeni jumătate de an, am văzut mame care nu pot să acorde ajutorul necesar de care are nevoie copilul. Părinții ne vorbesc că ei nu au fost pregătiți din punct de vedere psihologic cum trebuie să se comporte cu acest copil”, a spus Maia Bănărescu.

Elena Draghici, autoare a raportului, a spus că situația care a fost atestată la casele-internat din Hâncești şi Orhei arată că procesul de pregătire a tutelaților pentru viața de comunitate decurge anevoios. Regulamentul privind funcționarea caselor internat nu prevede standarde de îngrijire, educare și reabilitare a copiilor. În ambele instituții numărul tutelaților adulți este de trei ori mai mare decât al copiilor. Cel al specialiștilor medicali îl depășește pe cel din domeniul protecției sociale. Nu sunt destule dădace, logopezi și psihoterapeuți, iar lipsa psihologilor este o problemă acută.

Perioada supusă evaluării a fost 2015 – primul semestru din 2017. În această perioadă, au fost dezinstituționalizați şi integrați în comunitate nouă copii de la casa internat din Hâncești și trei din Orhei. Recent, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat că șase băieți de la casa internat pentru copii cu deficiențe mintale din Orhei vor trăi într-o locuință socială din oraș, învățând să se descurce de sine stătător.

În imagine: Maia Bănărescu

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker