Economie

Uimeşte lumea cu rochii care luminează în întuneric

O tânără creatoare de modă din Orhei coase rochii de mireasă brodate în stil național, care luminează în întuneric. Pe lângă aceste ținute inedite, atelierul Marcelei Moscovciuc propune rochii de seară și de ocazie, pe care orice femeie şi-ar dori să le aibă, dar și articole pentru bărbați. Afacerea a fost deschisă acum un an cu suportul Uniunii Europene în cadrul programului ”Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, împlementat de PNUD Moldova.

A obținut un grant și a deschis propria afacere

Cei care caută frumosul în vestimentație, găsesc aici o împărăție a stofelor, culorilor, mașinilor sofisticate. Pe un podium, tronează câteva rochii de mireasă dintr-o pânză fină, înfrumusețate cu broderie în stil tradițional şi garnisite cu fir fluorescent, care fac să lumineze în întuneric.

Marcela Moscovciuc ne spune că acestea sunt cartea de vizită a atelierului: ”Se încarcă la lumina zilei, mireasa astfel poate străluci și la propriu, și la figurat la nunta ei. A fost ideea mamei mele să facem astfel de rochii”, spune tânăra.

Acum doi ani, Marcela putea doar să viseze la o firmă, unde astăzi este și administratoare, și angajată. Ea recunoaşte că nu s-ar fi încumetat să-și încerce propriile puteri, dacă nu ar fi câștigat un grant oferit de Uniunea Europeană. Era studentă la Facultatea Design Vestimentar la Universitatea Tehnică din Moldova, când a aflat despre această oportunitate. Ca să ajungă la finalul acestei competiții a urmat mai multe sesiuni de instruire și a trecut un proces riguros de selectare a celor mai bune planuri de afaceri. Marcela Moscovciuc este una din cei peste 78 de tineri din localitățile aflate pe ambele maluri ale Nistrului, care au beneficiat de granturi europene în valoare de până la 14 200 de euro pentru a-și crea și dezvolta o afacere. Din cei peste 13 000 de euro obţinuţi din grant, Marcela a procurat mobilier pentru atelier, mașini de cusut, fier și masă pentru călcat performante, un surfilator şi o mașină de brodat de producție japoneză dotată cu un soft care ajută la brodarea ornamentelor sofisticate. 

La toate etapele constituirii și dezvoltării afacerii, de la conturarea ideii până la definitivarea business-planului, dar și la obținerea autorizațiilor Marcela a fost ajutată de un consultant personal angajat în cadrul proiectului, a urmat şi instruiri comune cu experți în domeniu.

 

Primele rochii le-a cusut pentru teza de masterat

În timp ce își punea afacerea pe picioare, lucra în paralel la teza de masterat. Tânăra este mândră că partea practică a tezei – cele trei rochii cusute cu fir fluorescent – au fost concepute în propriul atelier. 

”La susținerea tezei de masterat membrii comisiei au avut mai multe întrebări față de afacerea mea și cum mi-am creat-o, decât față de colecția propriu-zisă”, ne spune tânăra antreprenoare din Orhei.

 

Are clienți şi peste hotarele țării

La mai bine de un an de la lansare, atelierul Marcelei Moscovciuc are zeci de clienți nu numai din Orhei și din capitală, dar și de peste hotare, de la moldovenii stabiliți acolo. Recent a transmis un set de haine pentru o doamnă stabilită cu traiul în SUA, iar ceva mai înainte a cusut costume de scenă pentru un grup de dansatori moldoveni din Grecia.  Tânăra antreprenoare  afirmă că activitatea sa se bazează pe tot ce înseamnă autentic și tradițional, ca să nu uităm de unde venim și cine suntem.

Pentru promovare utilizează rețele de socializare, iar o parte din clienți vin la atelier prin intermediul recomandărilor. Primăvara și vara este sezonul cu cele mai multe solicitări – de la tinerele care comandă rochii de mireasă până la doamnele care vor să arate bine la ceremonie.

Muncind zi de zi în atelier, Marcela Moscovciuc a reușit să facă pași mici, dar siguri în lumea modei autohtone. A devenit cunoscută grație participării la mai multe ediții ale festivalului tradițiilor populare ”Ia Mania”. 

 

Arta brodatului, transmisă de la mamă la fiică

În familia Marcelei arta brodatului este transmisă din generație în generație. ”Bunica broda foarte mult, mama a lucrat la o întreprindere de confecții”, povestește Marcela. 

Tânăra spune că iniţial dorea să devină stomatologă sau diplomată. Acum crede că a avut noroc de mama sa, care a sfătuit-o să nu-și risipească talentul pe la facultăți departe de interesele și aptitudinile ei, pe care le-a demonstrat încă pe când învăţa la şcoala de pictură.  Mama o ajută și acum în atelier atunci când are mult de lucru. În afacere se implică și sora Marcelei, absolventă a unei facultăți de design poligrafic, ajutând-o mai ales la promovare. 

Deocamdată atelierul are 4 angajați, dar Marcela visează să-și lărgească afacerea, să cucerească noi şi noi pieţe, inclusiv în afara ţării. 

Ion Cernei    

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker