SocialȘtiri

Cu ajutorul cui carburanţii sparg buzunarele consumatorilor

Din 10 mai c. preţurile la carburanţi au săltat iarăşi, atingând o cotă-record pentru R.Moldova: 19,95 lei/l pentru benzina Premiun-95 şi 17,09 lei/l pentru motorină. 

Astfel, după cum au calculat cei de la autoblog.md, timp de un an tarifele la carburanţi reglementate de ANRE, au crescut la benzină cu 3,13 lei, iar la motorină – cu 3,48 lei.

Potrivit sursei, la începutul anului 2018, ANRE argumenta astfel majorarea tarifelor plafon:

„ANRE anunță că prețurile plafon pentru comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale, stabilite începând cu 10 ianuarie 2018, vor include noile accize pentru anul curent în conformitate cu Codul Fiscal.

De la 1 ianuarie curent, acciza pentru o tonă de benzină a crescut de la 4560 lei la 4961 lei (cu 8,79% comparativ cu anul 2017) și pentru o tonă de motorină de la 1926 lei la 2092 lei (cu 8.62% comparativ cu 2017).

În acest context anunțăm că majorarea pentru perioada de calcul a prețurilor plafon se datorează atât creșterii prețului mediu de tranzacționare a produselor petroliere principale la bursele petroliere internaționale, cât și modificării cotei accizelor pentru benzină și motorină”, afirma ANRE.

De atunci şi până în prezent, pentru toate majorările în lanţ din ultimele săptămâni instituţia nu a adus niciun argument public, deşi tarifele deja au crecut cu peste 13 la sută. Şi asta în situaţia când dolarul şi euro în perioada de referinţă s-au ieftinit considerabil în raport cu leul. Asta înseamnă că din contul consumatorilor de carburanţi se încălzesc şi alte buzunare, nu numai cel al statului, pe care ANRE preferă să le treacă sub tăcere, scrie agora.md

Iată evoluția prețurilor carburanților din mai 2017 până în mai 2018 conform datelor www.autoblog.md.

Sursa: agora.md

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker