Evenimente

Premiate pentru cele mai bune practici ale autorităților publice locale

Primăria Teleneşti s-a ales cu un premiu, iar comuna Ivancea, Orhei – cu o menţiune la concursul bunelor practice realizate de autorităţile publice locale din Republica Moldova în anii 2015-2016.

Ceremonia națională de premiere, care a adunat peste 120 de invitați, a fost o ocazie perfectă pentru toate autorităţile publice locale de a comunica publicului larg realizările lor de succes şi de a asigura durabilitatea acestor iniţiative prin schimbul de cunoştinţe, abilităţi şi experienţe.

Primăria orașului Telenești a câștigat premiul II în secțiunea ”Dezvoltare locală prin implicare comunitară”, pentru mobilizarea comunității în dezvoltarea serviciilor moderne la BPR „Vasile Alecsandri”. Iar comuna Ivancea, Orhei a fost menţionată cu certificat de participare pentru Centrul de zi pentru copii „Bunvolenția” în cadrul Programului bunelor practici implementat de IDIS “Viitorul” cu suportul financiar al Uniunii Europene.

„Sunt 12 ani de când institutul nostru a început această tradiție de identificare și promovare a celor mai bune semne de progres la nivel local. Suntem bucuroși că am putut avansa cu suportul Consiliului Europei, dar și a primarilor și liderilor de comunități care au demonstrat că au o motivație puternică să servească interesului public”, a menționat directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, în deschiderea Ceremoniei Naționale de Premiere a Celor Mai Bune Practici.

La rândul său, Eva Gutjahr, şefă-adjunctă a Oficiului Consiliului Europei în Moldova a menționat: „Consiliul Europei atribuie importanță specială democrației locale și mă bucur mult că organizația noastră contribuie activ la identificarea, aprecierea, promovarea și diseminarea celor mai bune practici pentru a îmbunătăți eficiența guvernării locale. Implementarea practicilor inovative este o sarcină solicitantă, dar e o sarcină care aduce multă satisfacție. Și după cum spune Carta europeană a autonomiei locale, responsabilitățile publice vor fi exercitate, de preferință de acele autorități care sunt cele mai apropiate de cetățeni. Așadar, deja depinde de aleșii locali să își exercite autoritatea în cel mai sustenabil mod pentru a satisface necesitățile cetățenilor în fața cărora sunt responsabili”.

„Programul bunelor practici reprezintă o platformă minunată care încurajează autoritățile publice locale, iar prin intermediul acestei platforme putem învăța unii de la alții, găsi soluții la multe probleme și putem replica inițiativele colegilor în comunitățile noastre. Avem în țară primari ingenioși și puternici care vin cu inițiative frumoase și rezolvă problemele comunitățile implicând familiile și rudele pentru a face față cerințelor din partea locuitorilor. Iar aceste bune practici merită să fie apreciate la un nivel mai înalt”, a susținut președinta Congresului Autorităţilor Locale din Moldova, Tatiana Badan.

Autoritățile publice locale din țară au participat în acest an la patru categorii ale competiției bunelor practici și anume: 1. Transparența guvernării locale – premisă pentru creșterea încrederii cetățenilor în administrație; 2. Dezvoltare locală prin implicare comunitară; 3. Moștenirea cultural-istorică, resursă pentru revitalizarea comunității; 4. Servicii publice de calitate în sprijinul cetățenilor.

În cadrul Ceremoniei naționale de premiere a celor mai bune practici în administrația publică locală au fost decernate 22 de certificate de participare, 14 mențiuni, zece premii de gradul III, zece premii de gradul II, cinci premii de gradul I și șapte premii speciale pentru cele mai bune practici implementate de administrațiile publice locale în perioada 2015-2016.

În imagine: Oleg Gaşper, primarul comunei Ivancea (la stânga) şi Vadim Lelic, primarul oraşului Teleneşti.

.

 

Ana–Maria Veveriţă

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker