CulturaEvenimenteRezinaȘtiri

Premiera documentarului „Nicolae Costin – Apostol al Românismului”, la Pecişte

În imagine: Vasile Munteanu le-a relatat elevilor şi pedagogilor din Pecişte că în acest documentar şi-a propus să scoată în evidenţă acţiunile curajoase ale regretatului primar, realizările pe care le vedem şi astăzi în capitala pe care Costin a desovietizat-o, readucând-o la rădăcinile ei fireşti, româneşti.

 

Premieră în satul Pecişte, raionul Rezina. Vineri, la gimnaziul din localitate a fost prezentat documentarul TVR Moldova „Nicolae Costin – Apostol al Românismului”, realizat de jurnalistul Vasile Munteanu, originar din Mateuţi, colaborator la acest post TV. Locaţia este satul de baştină al primului primar democrat al Chişinăului după anul 1944, relatează www.tvr.md.

Autorul filmului, Vasile Munteanu, împreună cu deputata în primul Parlament, rezineanca Nadejda Brânzan, le-au vorbit profesorilor şi elevilor despre personalitatea lui Nicolae Costin şi acţiunile curajoase ale regretatului primar în lupta pentru eliberare naţională.

După cum ne-a relatat dna Brânzan, TVR Moldova a oferit în dar bibliotecii scolii, dar şi celei săteşti, CD-uri cu documentarul „Nicolae Costin – Apostol al Românismului”, şi câteva cărţi „Nicolae Costin, promotor al Renaşterii Naţionale”, oferite de soţia regretatului primar, Iuliana Gorea–Costin.

Nicolae Costin s-a născut la 7 aprilie 1936, a fost doctor habilitat în istorie, profesor universitar, deputat în primul Parlament din partea circumscripţiei electorale Ignăţei, în componenţa căreia intrau mai multe localităţi din raionul Rezina, inclusiv satul său de baştină, Pecişte, şi unul dintre fruntaşii Mişcării Naţionale din Basarabia, coautor al Declaraţiei de Independenţă şi al Constituţiei RM. În perioada 1990-1994 a deţinut funcţia de primar general al oraşului Chişinău. A contribuit esenţial la dezvoltarea capitalei Republicii Moldova prin schimbarea denumirilor străzilor, prin redeschiderea bisericilor, bibliotecilor şi liceelor cu predare în limba română.

La 9 august 1994, prin decret prezidenţial, Nicolae Costin a fost eliberat din funcţia de primar de Chişinău, fiind trecut în rezerva de cadre a Guvernului. Se stinge fulgerător din viaţă la 16 februarie 1995, la nici 59 de ani împliniţi, cauza oficială a decesului fiind leucemia. După mai bine de 20 de ani, moartea lui Nicolae Costin a rămas învăluită de mister. Documentarul aduce mai multe mărturii, care vin să facă un pic de lumină în acest caz.

Reporter “C”

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker