EvenimenteȘtiriTelenești

100 de ani de medicină spitalicească la Telenești

La Muzeul Raional de Istorie și Etnografie Telenești, sub egida dnei Elena Ilescu, directoarea instituţiei, a avut loc o masă rotundă dedicată Zilei Mondiale a Muzeelor, cu genericul ”Din istoria clădirii muzeului”. Au participat angajați din domeniul sănătăţii din raion, care au activat 25-50 de ani și care și-au împărtăşit amintirile despre activitatea lor.

Nicolae Cucoș, doctor în științe medicale, conferențiar universitar, care a muncit în clădirea respectivă 15 ani, a remarcat că păstrează cele mai frumoase amintiri despre activitatea sa aici:

”Nu am știut despre faptul că această clădire respiră istorie, nu am știut că pe aici a fost Mihail Sadoveanu. Dacă i-am citi mai atent opera, am înţelege că în anul curent avem 100 de ani de medicină spitalicească la Telenești. După cum scrie Sadoveanu, pe atunci casa asta era nelocuită și stăpânită de duhuri rele. Dar a venit doctorul G. care, cu sanitari, a făcut ordine, des-chizând aici un spital. Scriitorul accentuează, făcând trimitere la părerea unui ovreu local, că doctori buni au venit de dincolo de Prut, din ceea ce se poate înţelege că până la acel moment în Teleneşti medicină de calitate nu a fost. Este adevărat că, mai ales după 1958, doctorul Balan a scris nenumărate demersuri la Moscova şi prin 1963 aici s-a redeschis spitalul”, spune dr. Cucoș.

În cadrul întrunirii și-au mai depănat amintirile asistentele medicale Silvia Cazacu, Elena Vatamanu, Maria Zagornean, medicii Sergiu Oală, Alexei Bivol ş.a.

   Ion Cernei

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker