PoliticȘtiri

Au pus la bătaie milioane, dar nici nu au declarat toate cheltuielile

Aproape 9 milioane de lei au cheltuit partidele politice în campania pentru alegerile locale noi, care s-au desfășurat duminică în șapte localități, inclusiv în municipiile Chișinău și Bălți. Peste jumătate din această sumă au cheltuit doi concurenți electorali: PSRM și Partidul Șor. Societatea civilă a atenționat însă că, de fapt, cheltuielile reale au fost mult mai mari.

Cele mai multe venituri și cheltuieli le-a raportat la CEC Partidul Socialiștilor – 2,7 mln de lei. Această formațiune a avut șase candidați, dar nu a obținut nici un mandat de primar. În schimb, candidatul său luptă în turul doi pentru șefia Chișinăului.

Partidul Șor, cu toate că a avut de două ori mai puțini candidați decât socialiștii, a declarat cheltuieli de 2,5 mln de lei. Formațiunea a avut trei candidați, însă cel de la Chișinău a fost exclus din cursă pentru finanțare contrar legii. Formațiunea condusă de Ilan Șor a obținut un mandat de primar de comună la Jora de Mijloc.

Partidul Liberal a „investit” în singurul său candidat – la Chișinău – 1,6 milioane de lei.

Partidul Unității Naționale și Partidul Nostru au cheltuit în campanie peste 600 de mii de lei fiecare. PUN a avut doi candidați, dar nu a obținut nici un mandat, iar singurul candidat oficial al formațiunii conduse de Renato Usatâi a învins la alegerile de la Bălți.

Platforma Demnitate și Adevăr a cheltuit aproximativ 380 de mii pentru cei trei candidați pe care i-a avut la localele de duminică, iar liderul său, Andrei Năstase, a rămas în cursa pentru turul doi din Chișinău.

Partidul Democrat a înregistrat venituri și cheltuieli de aproximativ 70 de mii de lei pentru cei cinci candidați ai săi, învingând în patru comune.

Alte formațiuni au raportat cheltuieli mai mici, sau chiar deloc.

Amintim că Asociația „Promo-Lex”, care a monitorizat campania electorală, a avertizat că unii concurenți electorali nu au reflectat toate cheltuielile. În campaniile pentru Chișinău și Jora de Mijloc au existat mai multe sesizări în care a fost reclamată încălcarea de către unii concurenți electorali a legislației privind finanțarea, dar a fost exclus din cursă un singur candidat – Reghina Apostolova, din partea Partidului ŞOR .

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker