OrheiSocialȘtiri

Ziua Eroilor la Cimitirul Militar din Tabăra

Joia trecută, a avut loc o ceremonie de cinstire prin depunere de flori a eroilor ce-şi dorm somnul de veci în Cimitirul Militar de Onoare Românesc din satul Tabăra, raionul Orhei și o slujbă de pomenire a celor care şi-au pierdut viaţa pe câmpurile de luptă. La ceremonie au participat militari ai Armatei Naționale, atașații militari colonel Cristi Ladaniuc de la Ambasada României și comandor de flotă Radoslaw Malicki de la ambasada Poloniei, Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău, reprenzentanţi ai APL din raion,  dar și populația locală, și întregul colectiv de pedagogi și elevi ai gimnaziului din satul Tabăra.

 

Slujba de pomenire a celor căzuţi pe câmpurile de luptă a fost oficiată de Înalt preasfințitul Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, în fruntea unui sobor de preoți.

Copiii au venit să asiste la o lecție vie din istoria tragică și recentă a poporului român, a concretizat dna profesoară Raisa Bârnaz:

”Pe acest loc se aflau 1000  de morminte ale militarilor români căzuți în primăvara-vara anului 1944. Cimitirul a fost vandalizat în perioada sovietică, aici au păscut vacile, s-au dat locuri de case. Acum 22 de ani, cu sprijinul Filialei Oradea a Fundației „Pro-Basarabia și Bucovina” a fost ridicat un monument, pe care au fost inscripţionate numele a 70 de militari căzuți pe câmpul de luptă. Aceşti militari erau de origine basarabeană şi lista lor a fost lăsată la mănăstirea Tabăra de către comandantul corpului de armată. Iar acum, după ce cimitirul a fost renovat, avem posibiliate să aducem omagiu celor căzuți aici care, de fapt, atunci, în vara anului 1944,  și-au apărat casele și familiile, ne-a spus dna Bârnaz.

Vasile Morari, 94 de ani, unicul veteran de război care a mai rămas în localitate, spune că a săpat gropile comune în care erau înmormântați militarii căzuți:

”Morții erau aduși de la Cula, unii erau doar jumătăți de oameni, bucăți de trupuri. Rușii au început a trage cu artileria, într-o zi, la ora amiezii. Militarii români erau la masă, pe jumătate dezbrăcați. Era cald, morții care erau aduși, se stricau deja. Am săpat pe acest deal de la Tabăra, împreună cu alți vreo trei băieți, două zile gropile”, își amintește veteranul de război.

”Națiunile puternice sunt cele care știu să își respecte eroii, care știu că există prin jertfă, lacrimi și sacrificii. Să vărsăm cu toții o lacrimă de recunoștinţă pe mormintele eroilor noștri, să le mulțumim pentru tot ceea ce au făcut ei pentru ca noi să fim aici, să ne amintim faptul că au lăsat în urmă mame îndurerate, au lăsat în urmă copii, pentru ca România să fie un stat democ-ratic, România să fie un stat respectat, să trăiască în pace și armonie în interiorul familiei euroatlantice”, a menționat în discursul său ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

Militarii basarabeni, care au luptat în Armata Română, au fost marginalizați și etichetați drept dușmani ai poporului în perioada sovietică, potrivit lui Mihai Postovanu, președintele Asociației republicane a veteranilor de război ai Armatei Române.

”După război, când s-au întors în Basarabia, după decretul Regelui Mihai din 23 august 1944, au găsit o altă țară. Militarii care au luptat în Armata Română au fost, până în anii ’90, etichetați dușmani ai poporului. Mulți dintre ei au fost  duși în lagăre de prizonieri, cum s-a întâmplat și cu tatăl meu, unde au suferit mult”, a menționat dl Postovanu.

Ilie Rabii, vicepreședintele raionului Orhei, a menționat la ceremonie că, prin renovarea şi reinaugurarea cimitirului militar de la Tabăra s-a săvârșit un act de dreptate istorică:

”Am scos din anonimat numele acestor eroi, dovedind astfel că suntem destoinici de memoria lor. Precum eroilor de la Mărășești le datorăm Marea Unire de acum 100 de ani, aşa eroilor căzuți în Războiul Dezrobirii le datorăm misiunea de a reîntregi țara”, a menționat dl Rabii.

Remarcăm că, pe teritoriul raionului Orhei, în afară de cimitirul de la Tabăra, a mai fost reabilitată și o parcelă de onoare la cimitirul din Nicolăieuca a militarilor români căzuți în iulie 1941.

Ion Cernei 

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker