SocialȘoldăneștiȘtiri

Maxim Jemna, tânărul din Răspopeni, neurochirurg apreciat în Germania

Istoria succesului de astăzi începe în satul Răspopeni din raionul Șoldănești, în anul 1985, când pe lume a venit un băiat care va scrie istorie în lumea neurochirurgiei din Germania. Vorbim de Maxim Jemna.

 

Ca și orice alt copil, amintirile acelor ani sunt legate de satul natal, în care zburda zglobiu pe câmpiile din preajma localității, dar și de vacanțele petrecute la bunei.

Destinul a făcut ca Maxim să rămână la un moment dat în grija buneilor, întrucât părinții, care erau profesori la școala din sat, s-au văzut nevoiți să plece peste hotare în căutarea unei vieți mai bune.

De mic îi plăceau științele exacte, iar verile de cele mai multe ori erau marcate de șotiile copilărești și olimpiadele de chimie din liceu.

„Mi-a plăcut mult chimia, făceam toată vara exerciţii și probleme la chimie, mergeam și la olimpiade la liceu. Literatura artistică, cu descrieri de pagini întregi, mă cam respingea”, afirmă eroul istoriei de astăzi.

Pasiunea pentru ști-ințele exacte l-a împins să meargă la facultatea de medicină și să își dorească să salveze vieți.

Ambițios din fire, Maxim decide să își încerce norocul în Germania, dar nu ca un simplu lucrător, dar ca unul calificat în domeniul în care se simte cu adevărat confortabil.

„În 2010, când am pornit la drumul mare, mi-am luat un an de concediu academic, am făcut niste cursuri de limba germană, inclusiv terminologie medicală la Nürnberg. Pe durata acestor cursuri am pregătit întregul set de acte pentru a obține un permis de lucru, iar ulterior – omologarea diplomei”, a mărturisit neurochirurgul.

Acest lucru i-a permis ca în scurt timp să își găsească un post în neurochirurgie, unde a început să profeseze în calitate de medic-oaspete, iar apoi și-a câștigat și statutul de medic cu acte în regulă.

În prezent este unul dintre cei mai buni neurochirurgi de la spitalul din Schweinfurt (nordul Bavariei), iar planurile de viitor îi sunt mărețe.

„Curând plec la o clinică mai mare, care se bucură de un aparataj performant în tratamentul maladiilor neurochirurgicale (patologii ale vaselor sanguine, tumori, nervi periferici)”, a spus Maxim Jemna.

Potrivit lui, cea mai evidentă diferență dintre sistemul medical din Republica Moldova și Germania este că în Germania un tânăr specialist are șansa să se afirme și să crească.

„Diferența o fac și condiţiile de lucru, aparatajul modern pus la dispoziţie, dar și relațiile dintre colegi”, a relatat Maxim.

Datorită străduinței și profesionalismului său, în prezent a ajuns să fie apreciat în Germania, iar pacienții îi răspund cu recunoștință și încredere.

„Aș putea să vorbesc ore în șir despre diferența dintre medicina din Republica Moldova și Germania, însă cel mai important este că acasă medicii trăiesc în mare parte din mila pacienților, pe când în Germania aceștia sunt apreciaţi şi stimulați de stat cu salarii bune”, a remarcat Maxim.

Deși acolo își construiește o carieră de succes, cel mai bine se simte acasă și speră că într-o zi și țara sa îi va putea oferi un salariu decent și condiții normale de lucru.

Dânsul recunoaște că drumul spre succes nu este unul ușor, însă cu multă muncă și perseverență poți să le reușești pe toate.

„Ca să ai succes, valabil pentru orice domeniu, e important să te dedici în totalitate meseriei și să îți formezi o concepție bine definită a vieții tale, măsura în care îți permite propria concepție despre viaţă”, a adăugat Maxim.

Pentru viitor are planuri mari.

„Aș vrea să fac o lucrare știinţifică pentru titlul de doctor în medicină, în așa fel orizonturile și posibilităţile se deschid și, cu siguranță, vor mai apărea și alte planuri, dar, deocamdată, rămân cu picioarele pe pământ și le iau câte una pe rând”, spune  neurochirurgul.

Maxim Jemna este un exemplu al omului care, indiferent de bariere, reușește să obțină ce își dorește, chiar și într-o societate rece, în care, la prima vedere, nu este loc pentru străini.

Noi.md

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker