InvestigațiiRezinaȘtiri

Siliţi să revenim la un litigiu de rezonanţă

Daria Ciornâi, administratoarea paginii editate pe facebook de grupul „Rezina, aşa cum este ea”, ne-a adus la redacţie o petiţie semnată şi de Petru Druţă, consilier orăşenesc, Ion Balan, consilier raional, Irina Taban, specialistă principală (nu este indicată instituţia), Radu Didenco, arhitect-şef al raionului Rezina, în care respectivii solicitau investigarea faptelor descrise în articolul „Cum Serghei Bagrin, faţa Platformei DA din Rezina, s-a îmbogăţit prin acţiuni criminale”, publicat pe pagina „Vocea Rezinei” la 29 martie c. Sesizarea ni s-a părut stranie de tot din mai multe puncte de vedere.

În primul rând, orice sursă publică de informaţie este obligată prin definiţie să mediatizeze doar informaţii verificate din câteva surse. În cazul de faţă „Vocea Rezinei”, dar şi „Rezina, aşa cum este ea”, au mediatizat mai multe informaţii în sprijinul cărora nu aduc dovezi / documente, ceea ce pot fi calificate drept neverificate, defăimătoare despre omul de afaceri, consilierul orăşenesc Serghei Bagrin, acuzându-l că „s-a îmbogăţit prin acţiuni criminale”, lucruri pentru care administratorii paginilor respective  ar putea fi traşi la răspundere.

După ce mai mulţi internauţi au catalogat afirmaţiile acestora drept tendenţioase şi defăimătoare, respectivii au alergat la CUVÂNTUL, solicitând ca noi să investigăm învinuirile şi informaţiile mediatizate de dânşii. Vorba ceea: noi am declarat, dar voi verificaţi dacă e adevărat sau nu.

Noi am fost în drept să nu primim petiţia din mai multe motive. 1. Pentru că despre esenţa relaţiilor extrem de tensionate dintre Serghei Bagrin, (apropo, unul din ex-fruntaşii organizaţiei teritoriale Rezina a PDM) şi autorităţile rezinene, „măsurile” întreprinse de  acestea cu implicarea organelor de control pentru a-l reduce la tăcere pe  businessmanul şi consilierul orăşenesc, CUVÂNTUL a scris destul şi nu-i vina noastră că autorii petiţiei nu citesc ziarul. 2. CUVÂNTUL trebuie să lucreze pentru abonaţii săi, dar nu să rezolve şi problemele altor surse media şi nici să scoată pietrele aruncate de alţii în baltă.

Dar totuşi, pentru a clarifica nişte lucruri în cadrul unui litigiu de rezonanţă pentru raionul Rezina, în spatele căruia mai rămân multe semne de întrebare şi care se discută vehement, zilnic în oraş şi pe reţelele de sociali-zare, am acceptat să revenim încă o dată la temă, oferind cuvântul petiţionarilor, lui S.Bagrin, dar şi unui şir de oficiali.

Aşadar:

Autorii petiţiei (în continuare A.P.): Aparţin sau nu lui S.Bagrin, consilier orăşenesc, imobilele demonstrate în materialul video care însoţeşte articolul publicat pe pagina web a grupului „Vocea Rezinei?”

S.Bagrin: Imobilele întreprinderii care figurează într-un filmuleţ realizat, cred eu, la comanda unor persoane din conducerea raionului şi oraşului au fost construite timp de 30 de ani şi eu mă mândresc cu ceea ce am reuşit să fac. Nu am fost niciodată persoană publică, nu am avut acces la banii publici, nu am participat la fel de fel de scheme dubioase şi criminale legate de gestionarea finanţelor publice, dar permanent am investit propriile venituri în dezvoltarea afacerii, creând noi locuri de muncă. Timp de trei decenii de activitate în business, întreprinderea noastră de familie a înregistrat doar succese, pentru ce am şi fost decorat cu medalia „Meritul civic”. Apropo, înainte de a primi medalia, întreprinderea şi conducătorul ei au fost verificaţi din toate punctele de vedere, de mai multe instituţii de stat, care n-au găsit nimic compromiţător. Problemele au apărut mai apoi, când m-am convins care sunt scopurile adevărate ale noii conduceri a raionului şi aliaţilor ei şi m-am poziţionat deschis împotriva modului lor de a guverna raionul şi oraşul.

A.P.: S. Bagrin este ”faţa Platformei DA”.

S.Bagrin: A fi membru al unui partid este un drept constituţional. La momentul actual nu fac parte din nici un partid, sunt consilier şi persoană independentă. Am avut mai multe propuneri din partea diferitor partide, inclusiv cele care se află în opoziţie faţă de actuala guvernare, dar nu am răspuns la nici una.

Redacţia:  Vasile Grigor, liderul OT Rezina a PP Platforma DA  ne-a declarat că S. Bagrin nu a fost şi nu este membru al acestei formaţiuni.

A.P.: În 2017 la întrep-rinderile şi domiciliul lui S.Bagrin au avut loc percheziţii: care au fost motivele şi rezultatele acestora? Au fost depistate mijloace financiare necontabilizate?

S.Bagrin: Pentru că, în calitate de consilier orăşenesc, mereu informez lumea pe reţelele de socializare despre faptele nedemne ale primelor persoane din administraţia raionului, începând cu anul 2016, la întreprinderea mea au avut loc o mulţime de controale, efectuate de Ins-pectoratul Fiscal de Stat, ANSA, poliţie etc. Un timp la întreprindere a fost instituit şi un post fiscal. Dar în cadrul acestor controale au fost depistate numai nişte încălcări minore care nu puteau servi drept motiv pentru a-mi închide gura.

Pe 16 iunie 2017, Poliţia din Rezina a efectuat percheziţii la întreprindere, în garaje, la domiciliu. Acasă au găsit şi ridicat 3200 lei ai familiei noastre, 350 de euro ai soacrei bolnave de cancer primiţi pentru medicamente de la fiica ei, care se află în Italia. Au mai fost ridicate lucruri care nu erau indicate în ordonanța de percheziţie şi nu au nimic în comun cu activitatea întreprinderii: caietul de muzică şi tableta feciorului  minor, fotografii de familie, documente personale ale părinţilor şi rudelor soției. În contabilitatea întreprinderii bani nu s-au găsit. De la mine poliţia a mai ridicat 35800 lei declarați bani proprii.

În aceeaşi, dar şi a doua zi, posturile de televiziune Prime, Publica, portalu-rile Point.md, Moldova24 ş.a., subordonate Partidului Democrat din Moldova, au difuzat un reportaj intitulat “Prins cu bani falşi şi contabilitate neagră. La Rezina a fost reţinut unul din cei mai mari susţinători ai Partidului DA”, bazat totalmente pe afirmaţii false şi defăimătoare. Ulterior, ana-lizând materialele difuzate de aceste surse de informaţii, Consiliul de Presă din Moldova le-a calificat drept vădit false şi tendenţioase, constatând încălcarea a 4 articole din Codul deontologic al jurnalistului din R.Moldova. Percheziţa a fost efectuată fără martori, banii – ridicaţi fără a se înregistra numerele bancnotelor, iar în reportaje se afirma cu trimitere la poliţie că banii ar fi fost falşi. Reportajul conţinea mai multe imagini trucate.

Peste două luni Poliţia din Rezina m-a închis pe două luni, învinuindu-mă de abuz de putere (art.327) şi fals în acte publice (art. 332 CP). Amintesc că eu niciodată n-am deţinut funcţii publice pentru a manifesta abuz de putere şi a falsifica acte publice. Mai mult, peste un timp s-a constatat că în 2004 în Codul Penal al RM articolul 327 nici nu exista. Poliţiştii se interesau dacă eu într-adevăr am un milion de euro, îmi propuneau să recunosc că 13 ani în urmă (!?) am dat mită demnitari-lor de la Primăria Rezina şi atunci mă eliberează. Un anchetator la fel mi-a zis că dacă scriu cerere în PDM, imediat sunt liber.

Redacţia: La momentul percheziţiilor la întreprinderea şi domiciliul lui S.Bagrin, dar şi după arestarea dumnealui jurnaliştii de la CUVÂNTUL au solicitat conducerii Inspectoratului de Poliţie şi Procuraturii Rezina să informeze cetăţenii despre motivele acţiunilor lor. După percheziţii inspectorul-şef al IRP Rezina A. Ceban ne-a declarat că acţiunea a fost efectuată în cadrul dosarului penal intentat împortiva lui S.Bagrin, menţionând că mai multe detalii nu poate da. După arestarea lui S.Bagrin, redacţia iarăşi a solicitat comentarii IRP Rezina, conducerea căruia ne-a recomandat să ne adresăm la Procuratura Rezina. Procurorul A. Maliuta ne-a direcţionat la colegul său G. Zgardan. Acesta ne-a sfătuit să ne adresăm la  D.Cobâlcean, şef-adjunct al Secţiei Urmărire Penală al IPR Rezina, care nu a răspuns la apelurile noastre telefonice. (Vezi CUVÂNTUL din 23 iunie, 18 august, 25 august, 1 septembrie, 15 decembrie 2017).

În anul curent deja de două ori am solicitat de la IRP Rezina informaţii privind dosarul intentat împotriva lui S.Bagrin şi anume: ce a stabilit ancheta, s-au adeverit bănuielile, dosarul a ajuns în judecată etc.? Scrisorile redacţiei au rămas fără răspuns.

A.P.: A fost efectuată inspecţia financiară complexă de către colaboratorii Direcţiei Teritoriale Bălţi a MF la întreprinderile gestionate de S.Bagrin?

  1. Bagrin: Da, după ce colaboratorii Inspectoratului Fiscal de Stat pe raionul Rezina au refuzat să mai efectueze controale la noi, a fost invitată o colaboratoare de la Inspecţia Financiară Teritorială Bălţi. Dânsa timp de două luni a controlat activitatea întreprinderii în lipsa mea (în acest timp eu mă aflam izolat în penitenciarul din Rezina). Controloarea a „găsit” că întreprinderea a vândut ilicit mărfuri în valoare de peste 764 mii lei, de la care nu a fost achitată TVA. Când mi-au arătat acest act, le-am spus că marfa respectivă nu a fost vândută, se află în depozit, dar controloarea şi poliţiştii s-au făcut a nu mă auzi. Probabil aşa era indicaţia.

Despre toate aceste fărădelegi am informat Ministerul Finanţelor, Procuratura Generală, Procuratura Anticorupţie, de unde am primit nişte răspunsuri formale precum că de verificarea faptelor se ocupă organele respective din raion, adică cei pe acţiunile cărora eu m-am plâns.

Redacţia: După cum ne-a informat Gheorghe Gaberi, directorul ge-neral al ANSA,  în ultimii doi ani colaboratorii din raion ai Agenţiei Naţionale Siguranţa Alimentelor au efectuat mai multe controale la întreprinderile lui S.Bagrin. În perioada septembrie 2016 – 13 iulie 2017 SRL „ARS” a fost controlată de 6 ori de inspectorii din Rezina ai Agenţiei, inclusiv împreună cu angajaţii Centrului de Sănătate Publică şi ai IRP Rezina. În cadrul controalelor au fost depistate neajunsuri minore de genul: lipsesc plafoanele de tip închis, mesele pe care se prepară bucatele nu sunt marcate, temperatura din încăpere nu se înregistrează zilnic în registru, firma nu dispune de lăzi pentru gunoi cu pedală şi capac, etc., pentru care administraţia întreprinderii a fost amendată.

„Încălcări ale legislaţiei şi normelor sanitare privind produsele alimentare, modul de păstrare a lor nu s-au depistat”, precizează  Gh.Gaberi.

Anatolie Leahevici, şeful Direcţiei Deservire Fiscală Rezina, ne-a răspuns la o solicitare de informaţii în luna decembrie 2017 că a expediat demersul nostru la Direcţia Deservire Fiscală Centru, de unde a primit răspuns că, potrivit unui ordin intern, Serviciul Fiscal de Stat nu furnizează asemenea informaţii.

La un demers sup-limentar din aprilie c. Olga Baciu, şefa Secţiei comunicare şi protocol a Serviciului Fiscal de Stat ne-a răspuns că „în perioada  01.12 2017 – aprilie 2018 întreprinderile administrate de S. Bagrin au fost supuse unui control tematic. S-a constatat încălcarea unor prevederi din Codul Fiscal…. S.Bagrin a fost sancţionat contravenţional cu o amendă în mărime de 300 de lei”.

A.P.: Primăria or. Rezina a eliberat sau nu autorizaţii de funcţionare întreprinderilor lui S.Bagrin pentru perioadele 01 – 09 decembrie 2014 şi 01 februarie – 01 septembrie 2015?

S.Bagrin: Din anul 2008 întreprinderea permanent obţinea autorizaţie de funcţionare. În perioada 01 februarie – 01 septembrie 2015 primăria nu ne-a eliberat autorizaţia, deşi a fost depusă cere-rea respectivă. De fapt, de la 2011 încoace de mai multe ori s-a încercat să nu ni se elibereze autorizaţia de funcționare, uneori am fost nevoit să o obţin prin judecată.

Redacţia: am readresat întrebarea de mai sus şi Primăriei Rezina. Primarul S.Tatarov ne-a comunicat că nu poate răspunde concret, pentru că la 18 august 2017 toate documentele de la primărie care vizau activitatea firmelor gestionate de S.Bagrin au fost ridicate de şeful-adjunct al SUP a IP Rezina şi încă nu au fost restituite.

A.P.: Firma „ARS” SRL a depus cerere de înregistrare în calitate de plătitor de TVA? A fost instituit post fiscal mobil la această firmă în luna octombrie 2016?

S.Bagrin: Noi nu am înaintat la FISC o asemenea cerere pentru că în toamna lui 2016 întreprinderea nu a avut vânzări care ar fi depăşit suma de 600 000 lei şi, conform legii, nu putea fi înregistrată ca plătitoare de TVA.

A.P: Este adevărat că S.Bagrin este subiectul unui dosar penal în baza art.224 CP (evaziune fiscală) şi că acesta se află deja în judecată?

S.Bagrin: Da, în baza actului controlului efectuat de colaboratoarea Direcţiei teritoriale inspectare financiară Bălți, despre care am pomenit mai sus şi în care se conţin date false, a fost deschis un dosar penal conform art.244 (evaziune fiscală). Dosarul la moment se află în judecată şi eu sunt încrezut că instanţa va lua o decizie corectă şi toate persoanele implicate în această afacere dubioasă vor fi trase la răspundere.

Redacţia: Desigur, am fi dorit să oferim autorilor petiţiei, dar şi tuturor cititorilor mai multe informaţii despre litigiul dat, mai ales din partea organelor de drept şi autorităţilor publice. De exemplu, cum aceştea explică motivele multiplelor controale şi percheziţiile la întreprinderea şi domiciliul omului de afaceri şi consilierului orăşenesc S.Bagrin, iar apoi şi arestarea lui, în situaţia când legislaţia în vigoare presupune pentru asemenea acţiuni motive foarte serioase? Din răspunsurile Serviciului Fiscal, ANSA, la care poliţia şi procuratura fac trimitere, nu se întrevăd asemenea fapte. De ce Poliţia şi Procuratura nu vor cel puţin să-şi argumenteze acţiunie? Nu au cu ce?

Departamentul investigaţii

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker