EvenimenteRezinaȘtiri

Promovarea valorilor europene și euro-atlantice la Rezina

Vineri, 11 mai, la Rezina, poate pentru prima dată, s-a vorbit mult, cu o deosebită responsabilitate și bunăvoință despre domeniile de activitate și valorile Alianței Nord-Atlantice și cele ale Uniunii Europene. Evenimentul a avut loc în incinta Incubatorului de Afaceri Rezina, în cadrul unei Mese rotunde, organizate de către Asociația Obștească „Nufărul”, în colaborare cu Centrul de Informare și Documentare privind NATO din Republica Moldova, tema discuției fiind „Promovarea valorilor europene și euro-atlantice în zonele rurale”.

La eveniment au participat pensionari și tineri, agenți economici și funcționari publici, profesori și preoți, consilieri raionali și orășenești, voluntari și persoane neantrenate în câmpul muncii, atât din orașul Rezina, cât și din satele raionului.

La fel, la lucrările Mesei rotunde au mai participat dnii Cristi Ladaniuc, Atașatul Militar din cadrul Ambasadei României în Republica Moldova și Maxim Melinte, parohul bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din s. Ghidighici (Ialoveni), precum și un grup de liceeni de la LT „Evrica”  (Râbnița) cu profesoara lor de limbă română.

Elena Mârzac, directoare executivă a Centrului de Informare și Documentare privind NATO din Republica Moldova s-a referit la ceea ce este astăzi Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, remarcând că aceasta este una din principalele organizații de talie mondială, o alianță politică și militară, formată din 26 de țări membre din Europa și două (Canada și SUA) din America de Nord. Aceste țări cooperează în domeniul securității și al apărării, domeniile primordiale fiind: protecția cetățenilor; construirea parteneriatelor; combaterea noilor amenințări; construirea păcii și a stabilității. Dna Mârzac a vorbit despre activitățile de bază ale NATO, accentuând în deosebi, că Alianța promovează valorile democratice și militează pentru rezolvarea pașnică a disputelor. În cazul în care eforturile diplomatice eșuează, aceasta deține capacitatea militară necesară în vederea îndeplinirii operațiilor de gestionare a crizelor și a celor de menținere a păcii.

Referitor la Uniunea Europeană, dna Mârzac a relatat că aceasta este o uniune economică a mai multor state europene, 22 dintre care sunt membre ale NATO, alte 6 țări fiind neutre, dar toate se bucură de apărare colectivă din partea alianței NATO.

Liuba Stavinschi, directoarea executivă a AO „Nufărul” și Maxim Melinte și-au împărtășit impresiile în urma unei vizite de studiu în Belgia. Vizita a cuprins o serie de sesiuni de informare organizate la instituțiile Uniunii Europene și NATO din Bruxelles, precum și întâlnirea cu reprezentanții autorității publice locale a unei localități rurale din Belgia. Părintele Maxim Melinte a concluzionat: trebuie să învățăm să valorificăm ceea ce ne oferă Uniunea Europeană.

Dna Stavinschi a accentuat că în UE demnitatea umană și drepturile omului sunt categorii sfinte, referindu-se la cazul arestării tirajului săptămânalului CUVÂNTUL, care a avut loc la 10 mai curent, dar și la lupta împotriva corupției,  la alte valori europene.

Cristi Ladaniuc, atașatul militar al României în Republica Moldova, a informat participanții Mesei rotunde despre experiența României ca stat membru al NATO și UE, cât și despre rezultatele acestei cooperări, despre beneficiile statelor și ale populației civile de a fi membru (cetățean) al UE. La fel, dumnealui a informat prezența despre asistența și ajutoarele venite din partea NATO și UE, exprimându-şi încrederea, că ajutorul și sprijinul NATO și UE până la urmă va fi apreciat de către populația Republicii Moldova.

Evenimentul a inclus şi o sesiune de întrebări şi răspunsuri, cele mai multe fiind adresate dlui Ladaniuc.

 

 

                                                                         Ion Perciun

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker