Politic

Kroll: s-au găsit dovezi care sugerează că Ilan Şor era unul din beneficiarii situației de la cele trei bănci falimentate

Sinteza celui de-al doilea raport Kroll a fost publicată recent de Banca Națională. Documentul de 57 de pagini descrie mai multe mecanizme și scheme prin care au fost devalizate „Banca Socială”, „Unibank” și „Banca de Economii” în perioada 2012-2014, fără a publica nume concrete sau denumiri de companii și bănci. Totuși în raport apare de câteva ori numele primarului de Orhei, Ilan Șor (Shor), relatează radioorhei.info.

Documentul spune că au fost găsite dovezi ce sugerează că Ilan Şor, companiile și persoanele afilitate cu el („grupul Şor”) sunt implicate în coordonarea activităților ce au dus la falimentul băncilor. Mai mult, raportul spune că probele sugerează că Ilan Şor era unul dintre, dacă nu singurul beneficiar.

Printre altele raportul arată că unele conturi deschise la o bancă din Letonia, prin care s-au scos banii din Moldova era afiliat cu/sau controlat de Grupul Şor și că Ilan Şor a interacționat direct cu banca respectivă și a oferit explicații presupuse, privind mai multe conturi și milioanele de dolari care au trecut prin ele.

Fondurile obținute de companiile din Grupul Şor, ar fi fost spălate printr-un proces minuțios coordonat, printr-o rețea de companii conectate și bănci din Letonia, coordonate de Ilan Şor, înainte de a fi împrăștiate în numeroase conturi bancare din diferite jurisdicții.

O analiză a documentelor electronice obținute de la cele trei bănci falimentate arată că pe parcursul anului 2014, angajații implicați în procesul de creditare la BEM și „Banca Socială” comunicau cu reprezentanții solicitanților de credite, adresele cărora conțineau domenul “@shorholding.com”. 

Ilan Şor a fost condamnat în 2017 de prima instanță la 7,5 ani de închisoare într-un dosar legat de devalizarea celor trei bănci. Acesta însă se află la libertate, până la pronunțarea unei sentințe definitive de către Curtea de Apel Chișinău, dar după luni bune, dosarul încă nu a ajuns în procedura de apel. Şor se declara absolut nevinovat afirmând că nici un ban din suma fraudată nu a ajuns la el. Dânsul a declarat recent că a acționat în judecată Compania Kroll, motivând că scopul beneficiarilor reali ai acestei ”investigații” și al angajatorilor companiei Kroll nu este  dezvăluirea adevărului despre furtul miliardului. 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker