SocialȘtiri

O nouă reformă în sănătate

Conceptul reformei asistenței medicale primare a fost prezentat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), în cadrul unei ședințe prezidate de prim-ministrul Pavel Filip, scrie www.unimedia.info cu referire la mold-street.com. Potrivit autorilor, sistemul se confruntă cu multiple probleme – eficienţă redusă, birocratizare excesivă, lista mică de medicamente compensate, insuficiența de cadre medicale, mai ales la sate.

 

Medicul de familie, persoană-cheie

Pentru a schimba lucrurile, se propune o nouă abordare care va spori esențial rolul și prestigiul medicului de familie, ca persoană-cheie la care apelează pacientul pentru a beneficia de asistență medicală.

„Urmare a imple-mentării reformei asistenței medicale primare va fi asigurată racordarea graduală a sistemului la modelul european, bazat pe practica de medicină de familie, va fi rezolvată problema deficitului de medici în localitățile rurale prin redistribuirea uniformă a cadrelor, vor fi eficientizate cheltuielile în sănătate, vor crește salariile medicilor și va spori calitatea serviciilor prestate”, se arată într-un comunicat al Guvernului, citat de mold-street.com.

În document un accent aparte va fi pus pe responsabilitatea și inițiativa medicului de familie – titular al practicii, care va putea, în premieră, decide asupra formei de activitate: prestarea serviciilor în cadrul practicii individuale ori de grup sau activitatea în componența instituțiilor existente. De asemenea, vor fi prevăzute stimulente financiare și logistice pentru acoperirea insuficienței de medici la sate.

 

Prioritate a Guvernului

Cadrul normativ pentru implementarea soluțiilor conceptuale propuse urmează a fi elaborat și aprobat până la sfârșitul lunii iunie, iar până la finele lunii octombrie a acestui an vor fi finalizate pregătirile pentru contractarea directă a noilor prestatori de către Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM).

Premierul Pavel Filip a menționat că reformarea sistemului de sănătate este o prioritate a Guvernului, fiind trasate trei reforme-cheie: a sănătății publice, a asistenței medicale primare și celei spitaliceşti. Aceste reforme urmează a fi abordate în complex.

Astfel este deja în proces de implementare este reforma serviciului de sănătate publică, care vizează prevenția și promovarea modului sănătos de viață, până la survenirea cazului de boală.

Următoarea este reforma asistenței medicale primare care, fiind fortificată, va face mai simplă realizarea reformei spitalicești. Un aspect aparte este și dotarea corespunzătoare a serviciului de ambulanțe pentru transportarea pacienților urgenți.

Reforma uitată

Amintim că în ianuarie 2017, premierul Pavel Filip a anunțat că Guvernul se apucă de reforma spitalicească în contextul reformării generale a sistemului de sănătate.

Peste jumătate de an, proiectul Reforma spitalelor din Republica Moldova era gata și a fost prezentat de ministra Ruxanda Glavan în cadrul ședinței Colegiului Ministerului Sănătății.

Aceasta prevedea că până în anul 2024 în Republica Moldova vor fi instituite 19 spitale noi în locul celor 71 existente. Era vorba despre 11 instituții medicale spitalicești regionale, patru – centrale, trei – specializate și un spital universitar, care se vor subordona Ministerului Sănătății.

Peste o lună, urmare a unor lupte de culise în cadrul Guvernului, dar și a Partidului Democrat, subiectul reformei a fost închis, iar ministra Ruxanda Glavan a rămas fără funcție.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker