InvestigațiiȘtiri

Cum „Moldovagaz” boicotează deciziile „politice” adoptate de ANRE

 

După ce pe 16 martie 2018, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a decis diminuarea tarifelor la gazele naturale în medie cu 20,3%, „Moldovagaz” și subsidiarele ei urmau să facă un recalcul al facturilor achitate în acest an de toți consumatorii până la data aprobării noilor prețuri reglementate.

Cel puțin așa au declarat și declară public șefii de la ANRE. „Facturile achitate de populație și agenți economici în primele două luni ale anului vor fi recalculate”, a precizat pe 16 martie 2018, la finalul şedinţei publice de aprobare a noilor preţuri, directorul general al ANRE, Tudor Copaci.

„Astfel consumatorii vor achita în acest an în total cu 1,5 miliarde de lei mai puțin pentru gaze decât în anul 2017”, se lăuda atunci Copaci.

Promisiunile premierului Filip

Și premierul Pavel Filip a promis încă pe 31 ianuarie 2018, în cadrul ședinței de Guvern, că decizia ANRE va fi retroactivă, iar furnizorul de gaze va găsi o soluție de returnare a plăților făcute deja la tariful vechi, mai mare.

„Procedurile prevăd că preţul se stabileşte la începutul anului, valabil pe tot anul. Respectiv de la 1 ianuarie. Am rugat colegii de la „Moldovagaz”, pentru că procedurile oricum mai durează, să ia în calcul acest lucru şi să găsească o modalitate. Fie se restituie banii pentru facturile primite, plătite de la începutul anului, fie că oamenii vor primi o reducere care va lua în calcul această supra plată acumulată de la începutul anului”, a afirmat atunci prim-ministrul Pavel Filip.

 

În joc sunt sute de milioane de lei

În realitate recalcularea facturilor achitate s-a efectuat doar în cazul consumatorilor casnici, nu și în cazul a zeci și sute de agenți economici: de la asociații de locatari care dispun de centrale autonome la bloc, la „Termoelectrica”, cel mai mare consumator de metan din țară. Motivul este unul pur financiar: „Moldovagaz” ar urma să returneze pe această cale câteva sute de milioane de lei.

De exemplu „Termoelectrica”, întreprindere ce deţine două CET-uri în Chişinău şi consumă circa o treime din toate gazele importate de Republica Moldova (fără regiunea transnistreană) în cazul unui recalcul, ar fi beneficiat de o reducere de circa 200 de milioane de lei. Dar întreprinderea nici nu se aşteaptă la un astfel de gest de la „Moldovagaz”.

„Termoelectrica” SA a primit factura pentru consumul de gaze naturale actualizată la noul tarif aprobat, începând cu 17 martie 2018, data publicării Hotărârii privind tarifele și prețurile reglementate la gazele naturale în Monitorul Oficial”, ne-a declarat Elena Junghina, şefa Serviciului Comunicare și Relații cu Publicul de la „Termoelectrica”.

Cât despre faptul dacă „Moldovagaz” ar putea face un recalcul și pentru consumul de la 1 ianuarie și până pe 16 martie 2018, Elena Junghina a spus că nu este de competența întreprinderii să răspundă la această întrebare.

 

Așa a decis „Moldovagaz”!

Tudor Iașcenco, directorul Tipografiei din Rezina și al ziarului Cuvântul a spus că dacă pentru consumul de la domiciliu a primit deja facturi cu recalculul consumului de gaze, apoi în cazul tipografiei a primit un răspuns negativ.

„Am sunat la reprezentanţa Rezina a „Orhei-Gaz” și de acolo mi-au spus că pentru agenţii economici recalculul tarifului la gaze se face nu de la 1 ianuarie 2018, ci de la 17 martie, aşa a decis ANRE. Dacă vreau mai multe informații la subiect mi-au recomandat să mă adresez la oficiul central al „Moldovagaz” de la Chișinău”, a declarat Tudor Iașcenco.

Ne-am adresat şi la câteva oficii teritoriale, și la cel central al „Moldovagaz”, dar peste tot același răspuns: tarifele la gaze au intrat în vigoare pe 17 martie și nu va fi nici-un recalcul pentru agenții economici.

„Noi nu am văzut în Monitorul Oficial să scrie că e din 1 ianuarie… De pe 17 martie, când a intrat în vigoare legea cu tariful nou (hotărârea ANRE n.r.), de atunci şi se aplică”, ne-a declarat un reprezentant de la oficiul relații cu consumatorii/persoane juridice al „Moldovagaz”.

La replica noastră că uite în cazul consumatorilor casnici s-a făcut recalcul, de ce nu se face și pentru firme, apoi răspunsul a fost: „Moldovagaz” a luat decizia că numai la persoane fizice se face recalcul!”.

Pe 27 aprilie 2018, Iacov Cazacu, vicepreședinte al „Moldovagaz”, după ce a invocat și el decizia ANRE în care nu e specificată data intrării în vigoare a noilor tarife, a promis că se va clarifica și ne-a recomandat să revenim pe 2 mai. Nu a mai răspuns la telefon.

Tudor Copaci, directorul general al ANRE insistă pe faptul că tariful nou este valabil pentru tot anul şi pentru toţi consumatorii, adică se aplică de la 1 ianuarie 2018. El are și o explicație celor întreprinse de monopolist: „Moldovagaz” poate efectua mai târziu un recalcul pentru agenții economici.

„Nu este obligatoriu să o facă imediat, ci pe parcursul anului, căci legea nu îi interzice așa ceva. În plus o restituire imediată pentru toţi ar putea afecta activitatea şi fluxurile bănești ale întreprinderii”, a precizat directorul ANRE.

El a promis că dacă nu vor face recalcul până la finele anului, atunci va interveni ANRE.

 

O demonstrație a lipsei de independență a ANRE

În schimb expertul Victor Parlicov, fost director general al ANRE în anii 2010-2014, vede în cele ce se întâmplă o demonstrație clară a lipsei de independență a Agenţiei, care a îndeplinit orbeşte indicaţiile premierului.

„E o tâmpenie absolută. Așa se întâmplă când ANRE se implică în jocuri politice: nu se termină cu bine. Ideea cu aplicarea retroactivă a tarifelor a venit de la premierul Pavel Filip. Agenţia putea însă să spună că nu e posibil şi să adopte o decizie mai clară şi corectă ca să nu apară asemenea confuzii și interpretări. Acum însă va trebui să intervină pentru a corecta”, a precizat expertul.

Victor Parlicov mai susţine că potrivit legislaţiei, responsabil de politica tarifară este ANRE şi ea trebuie să se ocupe şi de supravegherea aplicării întocmai a legislaţiei. Dacă „Moldovagaz” nu o execută, agenţii economici se pot adresa la ANRE ca Agenţia să ofere o interpretare a deciziei sale sau să sancţioneze „Moldovagaz”, a menţionat expertul.

De notat că Hotărârea ANRE a fost publicată în Monitorul Oficial, pe 17 martie 2018. Textul hotărârii adoptate de ANRE însă nu stipulează clar când intră în vigoare noile tarife, ci doar specifică că: „se aprobă tarifele și prețurile reglementate la gazele naturale pentru anul 2018”.

 

Războaie între ANRE şi „Moldovagaz”

Şi anterior au existat situaţii când Moldovagaz boicota sau contesta deciziile ANRE. În anii 2011-2013 se ajunsese chiar la un „război permanent” cu ANRE.

Asta după ce în anul 2011 conducerea de atunci a ANRE a refuzat solicitarea „Moldovagaz” de a include în tariful pentru gazele naturale pierderi de 382 milioane de lei (circa 64 milioane de metri cubi) care urmau a fi achitate de consumatori. La fel a depistat şi alte nereguli.

Războiul a fost atât în instanţe, cât şi prin coridoarele puterii. Acesta a culminat cu demiterea în 2013 a lui Victor Parlicov şi chiar şi cu un atentat cu bombă, fiind aruncată în aer maşina unui alt director al ANRE, Nicolae Răileanu.

Cazul a ajuns şi la structurile europene, care au solicitat să se ajungă la un armistiţiu. Comunitatea energetică a mediat atunci semnarea unui memorandum dintre „Moldovagaz” şi ANRE.

De notat că „Moldovagaz” este cea mai mare întreprindere din Moldova. Întreprinderea a fost fondată în anul 1999: 50% din acţiuni aparţin „Gazprom”-ului, 35,3% – Guvernului RM, 12,4% – administraţiei de la Tiraspol, iar restul unor mici acţionari.

mold-street

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker