OrheiRezinaSocialȘtiri

Festivalul tradițiilor păstorești a devenit național

În imagine: Ion Teleagă de la Ciucur-Mingir, raionul Cimişlia, s-a bucurat de mare succes la festival: gospodarii s-au interesat de ovinele lui de prăsilă, iar gospodinele au procurat peste 300 kg de brânză.

Festivalul tradițiilor păstorești „Răsună tălăncuţele” s-a transformat într-o acţiune de nivel naţional. Crescători de animale din toată republica, meșteri populari, colective de artiști amatori din țară s-au adunat sâmbătă şi duminică pe o pajişte de lângă s. Cișmea, la răscruce cu drumul spre Cucuruzeni, pentru a-şi face voie bună, dar şi a promova cele mai noi realizări din domeniul oieritului.    

Ideea acestui festival aparține lui Ion Gamarț, primarul de Pelivan, şi prima ediţie a avut loc anul trecut tot de Sfântul Gheorghe:

”Comuna noastră are peste 2000 de ovine repartizate în opt turme. Adică oieritului la noi este o îndeletnicire de secole. Ideea a plăcut conducătorilor Secţiei Cultura din raion, dar şi responsabililor din capitală. Astfel, la ediţia curentă participă peste 20 de colective de artiști amatori din Chișinău, raioanele Râșcani, Călărași, Rezina ş.a., numeroşi crescători de ovine şi caprine, care au prezentat animale de rasă, produse lactate, bucate tradiţionale, iar meşterii populari – articole din piele, blănuri şi lână, ustensile necesare la o stână etc. Am primit toată sisținerea din partea Consiliului Raional Orhei”, spune primarul de Pelivan.

Petru  Luțcanov, șeful laboratorului Național de Zootehnie și Medicină Veterinară este de părere că festivalul de la Cișmea este o posibilitate de a promova realizările din ramură:

”În zona Orheiului am reușit să adaptăm o mulțime de rase de ovine de perspectivă, mai ales pentru lapte. Îndeosebi apreciem activitatea lui Andrei Țurcanu, crescători de ovine din Zorile. Dânsul, în rezultatul implementării unui proiect, a adus trei rase noi de ovine din Bulgaria, care s-au adaptat aici destul de bine. Astfel avem oi de rasa Friza, de la care obținem câte 300 de litri de lapte pe sezon. Marea noastră dorință este de a promova rasele de ovine pentru carne, un produs foarte apreciat la export, dar și pe loc”, a remarcat dl Luţcanov.

Festivalul a atras o mulțime de oameni, care au avut posibilitate să procure la preţuri rezonabile produse rezultate din creșterea ovinelor și a caprinelor. După estimările organizatorilor festivalului, numai brânză de oi aici s-a vândut peste 6 tone.

Ion Cernei

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker