SocialȘtiriTelenești

La Ciulucani au ridicat un monument bunicăi Ioana, moaşa satului

În imagine: Basorelieful reprezintă imaginea unei femei în etate, cu privire senină și un prunc în brațe, luminată de razele soarelui, care simbolizează viața. La picioarele ei – atributele nelipsite: foarfecele, mosorelul cu ață albă, ulciorul și ligheanul – toate într-un cadru care reprezintă o cămară dintr-o casă țărănească

Anul trecut scriam despre intenția locuitorilor satului Ciulucani, raionul Teleneşti de a eterniza memoria Ioanei Pălăduță, care pe parcursul a mai bine de cinci decenii, până în 1961, a fost moașa satului. Recent, compoziția sculpturală executată de Ion Lozan, meșter popular de la Cosăuți, de pe un fragment de fotografie, a fost instalată pe „locul de bătătură” numit de săteni ”La bunica Ioana”. 

 

Aici cândva a fost căsuța bunicii Ioana, iar ”locul de bătătură” mai înseamnă și locul de adunare a satului, unde din vechime se organizau horele și se luau decizii importante pentru comunitate.

În memoria satului această femeie simplă, dar înţeleaptă, a rămas cu numele Bunica Ioana. Dânsa era nu numai moașă, dar și vraciul satului, cunoştea proprietăţile multor ierburi de leac pe care singură le colecta şi le folosea în momentul necesar.

”Am întocmit un proiect privind parcul din jurul compoziţiei sculpturale, pe care l-am prezentat Consiliului Raional. Câte ceva deja am făcut: am construit podețe, am reparat cele trei fântâni situate doar la câţiva metri una de alta… Vom amenaja ”locul de bătătură”, după ce vom dezveli solemn compoziția sculpturală. Avem mai multe idei interesante, inclusiv organizarea unui festival folcloric cu genericul ”La bunica Ioana”, ne-a relatat Andrei Cibotaru, primarul de Ciulucani.

După cum ne-a spus Ion Corman, pedagog pensionar, ideea edificării acestei compoziții aparține comunității.

”Am decis că momentul când moașa arată pruncului primele raze de soare are cea mai semnificativă clipă pe care trebuia s-o imortalizeze cioplitorul în piatră. Moaşa, care a asigurat nu numai dăinuirea, dar și veșnicia satului, merita un asemenea monument”, a conchis pedagogul.

Ion Cernei 

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker