EvenimenteȘtiri

George Coșbuc: Nimeni, afară de Dumnezeu și de noi înșine, nu e stăpân pe soarta românilor

La 9 mai c. s-au împlinit 100 de ani de la moartea lui George Coșbuc, cunoscut poet, critic literar, traducător român și membru titular al Academiei Române din a.1916. George Coșbuc este cunoscut și ca unul dintre reprezentanții de seamă ai sămănătorismului, un curent ideologic și literar constituit la începutul secolului XX în jurul revistei „Sămănătorul”  

George Coșbuc s-a născut la 20 septembrie 1866 în satul Hordou, districtul Năsăud, azi comuna Coșbuc, jud. Bistrița-Năsăud și a decedat la 09 mai 1918, la București. Meritul deosebit al lui George Coșbuc va rămâne prodigioasa sa activitate de iluminare și emancipare a țăranilor din România.

O altă aniversare: la 9 mai 1877, Mihail Kogălniceanu a proclamat independența României. Iar a doua zi, la 10 mai, Actul de Independență a căpătat putere de lege prin semnarea lui de către principele Carol I. Astfel începuse Războiul de Independență al României (1877-1878).

Referitor la acel război George Coșbuc scria:

„Neamul nostru, unit fiind, s-a deșteptat tot mai mult, a prins puteri din an în an tot mai temeinice și se simțea tot mai în stare să fie volnic pe soarta lui. Domnia statornică ne-a adus o oaste statornică; și astfel, bizuindu-ne pe trăinicia neamului, pe Domn și pe oaste, la 1877, când s-au încurcat turcii iarăși în război cu rușii, neamul românesc s-a simțit tare, îndeajuns ca să scuture jugul robiei turcești.

Și ca să dovedim că suntem vrednici de libertate, am trimes oștirile noastre peste Dunăre, să se măsoare cu turcii. Războiul acesta a fost cea mai bărbătească încordare a neamului nostru, a neamului întreg.

Am biruit pe turci; am dovedit lumii vrednicia noastră în zilele de primejdie mare și de-atunci suntem liberi, stăpâni pe țară și pe faptele noastre.

Nici turcul, nici rusul, nici nimeni din lumea asta nu se mai poate amesteca în trebile țării noastre; nimeni, afară de Dumnezeu și de noi înșine, nu e stăpân pe soarta românilor.”

sursa: ioncoja.ro

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker