EvenimenteȘtiri

Tot mai puțini veterani ai celui de al II-lea Război Mondial

Potrivit dnei Didina Stamati, șefa Secției Administrativ Militare Rezina, rândurile veteranilor celui de-al Doilea război mondial se răresc văzând cu ochii. Din cei peste cinci mii de participanţi din raionul Rezina la acel măcel, o treime au rămas să zacă pentru totdeauna pe câmpul de luptă.

O altă treime a plecat în veşnicie în următoarele trei decenii, astfel că în anul 1980, potrivit Didinei Stamati, în raionul Rezina mai erau în viaţă 1505 veterani. La 1 mai 2018 sunt doar 5 veterani, care locuiesc în comunele Rezina, Mateuţi, Saharna, Cinişeuţi și Ignăţei. Aceștia sunt dnii Iosif Cimbir, Ion Duminică, Leontie Leșcenco, născuți în anul 1925 și Ilarion Melnic, Feodor Vlas, anul nașterii 1926.

La evidența secției respective se mai află încă două persoane care sunt asimilate participanţilor celui de-al Doilea Război Mondial: Ivan Borodaev, care între anii 1944 – 1953 a fost antrenat la lucrările de deminare și Ludmila Tucmaciova, deținută a lagărelor fasciste de concentrare.

Foto simbol EuropaLiberă

 Ion Perciun

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker