Evenimente

Lista muncilor pentru care se stabilesc pensii în condiții avantajoase va fi actualizată

Chisinau (IPN)

Lista locurilor de muncă încadrate în condiții deosebite, în temeiul cărora se acordă pensie pentru limită de vârstă în condiții avantajoase, se propune a fi actualizată. Un proiect de hotărâre de Guvern a fost elaborat de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și este supus dezbaterilor publice pe particip.gov.md, transmite IPN.

Potrivit documentului, de pensii pentru limită de vârstă în condiții avantajoase vor beneficia toți cei care muncesc în subterane, la fabricarea cimentului, a sticlei și a articolelor din sticlă, la prelucrarea metalelor, activități cu plumb, în industria electrotehnică, chimică, cei care lucrează sub apă și tăietorii țevilor de gaze. La fel și cei antrenați la fabricarea produselor farmaceutice, lăcătușii care repară materialul rulant al transportului feroviar, personalul medical care activează în laboratoarele și secțiile de medicină nucleară, radiologică, medicii cabinetelor angiografioe şi Roentgen, sudorii şi electro-sudorii.

Noua listă cuprinde 64 de poziții, numărul locurilor de muncă în condiții speciale este estimat la 1684 de unități. Potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale, în perioada 2014-2016 pensii în condiții avantajoase au fost acordate pentru 164 de persoane.

Potrivit legii, având zece ani de muncă în condiții deosebite, vârsta de pensionare de reduce cu cinci ani. Cei care vor activa 15 ani în condiții se muncă vor putea beneficia de o reducere a vârstei de pensionare cu șapte ani și jumătate. Având 20 de ani şi mai mult de muncă în condiții deosebite, vârsta de pensionare se reduce cu zece ani.

Salariaților care, până la 1 ianuarie 2018, au realizat stagiul pentru lucrări foarte nocive și foarte grele în temeiul cărora se acordă dreptul la pensie pentru limită de vârstă în condiții avantajoase li se păstrează dreptul la stabilirea dreptului la pensie în condiții avantajoase indiferent dacă funcția este sau nu prezentă în noua listă.

Pensia medie a unui beneficiar de pensie în condiții avantajoase cu vârsta de pensionare redusă constituie 1500 de lei.

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker