RezinaSocialȘtiri

Orbecăire cu harababură de la primărie la procuratură

În articolul “Orbecăire cu harababură de la primărie la procuratură” publicat în CUVÂNTUL nr. 37 din 6 octombrie 2017 am povestit cum cetăţeanul Ion Duca, originar din s. Cuizăuca, doi ani îşi caută dreptatea la Primăria din sat, Poliţia şi Procuratura din Rezina, dar fără succes.

 

Amintim succint esenţa problemei. Potrivit actelor lui I. Duca, opt ani în urmă, acesta a plantat 158 de nucari pe un teren proprietate privată cu suprafaţa de 0,56 ha. În toamna a. 2016 Primăria Cuizăuca, pe motiv că două decenii în urmă loturile de pe acest teren n-au fost repartizate corect, decide să îndrepte greşeala. Astfel, livada lui Ion Duca ajunge în posesia altui proprietar, care, fără a-l pune la curent pe fostul stăpân, taie copacii. În urma acestei reîmpărţiri, Ion Duca rămâne cu doar 16 nucari. A încercat să clarifice lucrurile cu Primăria Cuizăuca, dar în zădar. Atunci Ion Duca se adresează la Procuratura Rezina. Plângerea dumnealui a fost examinată de şeful de post din s. Cuizăuca Eugen Atamanenco şi trei procurori. Sub diferite motive toţi au emis ordonanţe de neîncepere a urmăririi penale. Potrivit şefului de post şi procurorilor, “în acțiunile persoanei care a defrișat (142 de nucari de şapte ani, n.a.) nu se conţin elementele infracțiunii prevăzute de art. 352 alin. (1) CP al RM, samavolnicia, pentru că nu a fost cauzată o daună în proporţii mari… Ion Duca  nu a prezentat la Primărie informaţie privind plantarea nucarilor pe lotul său de teren”. Este interesant faptul că toate ordonanţele au fost anulate de procurorii ierarhic superiori, dar problema oricum a rămas nesoluţionată.

La jumătate de an după publicarea articolului “Orbecăire cu harababură de la primărie la procuratură” suntem nevoiţi să constatăm că situaţia s-a complicat şi mai mult. Într-o nouă plângere la redacţia săptămânalului CUVÂNTUL, Ion Duca ne anunţă că în această perioadă a făcut cinci demersuri la Procuratura Generală, câte un demers la prim-ministrul Pavel Filip, preşedintele Parlamentului Adrian Candu şi preşedintele R.Moldova Igor Dodon, dar tot fără niciun rezultat. “După cele trei ordonanţe de neîncepere a urmăririi penale pe cazul meu şi alte trei ordonanţe de anulare a primelor, Procuratura Generală a reacţionat la demersul meu cu un avertisment în adresa procurorului raionului Andrei Roşca, atenţionându-l asupra încălcării termenelor rezonabile de investigare a cazului, emiterea repetată a unor ordonanţe vădit ilegale. Degeaba! Între timp Andrei Roşca a fost transferat la Procuratura Generală, iar adjunctul procurorului, Anatolie Maliuta, cel care anterior anulase ordonanţele de neîncepere a urmăririi penale emise de colegii săi, mi-a răspuns că a emis o ordonanţă proprie, prin care a respins cererea mea ca nefondată. Un argument ar fi costul mic al pomilor tăiaţi, calculat de oamenii legi în baza unui certificat eliberat de Direcţia Agricultură şi Cadastru Rezina şi în care se afirmă că preţul unui pom de nuc de 2 ani este de 120 – 150 de lei. Bine-bine, dar nucarii mei aveau deja şapte ani, erau de roadă, adică preţul lor era de câteva ori mai mare.

Văzând că procurorii o ţin pe-a lor, la 20 octombrie am depus la Judecătoria Orhei, sediul Rezina o cerere de anulare a ordonanţei de neîncepere a urmăririi penale emise de procurorul Ghenadie Zgardan. Instanţa a respins cerere mea. Am atacat decizia instanţei de fond la Curtea de Apel, cerând rejudecarea cauzei. Printr-o decizie irevocabilă, Curtea a casat încheierea Judecătoriei Rezina, a declarat nule ordonanţele procurorilor G.Zgardan, A. Maliuta, obligând Procuratura Rezina să cerceteze suplimentar, sub toate aspectele, cauza şi să adopte o hotărâre legală, întemeiată şi motivată”, scrie Ion Duca, în opinia căruia toată această harababură şi atitudinea sfidătoare a organelor de drept faţă de problema dată ar fi o “apreciere” a viziunilor sale politice şi activităţii dumnealui în calitate de lider al organizaţiei orăşeneşti Rezina a Partidului Politic Demnitate şi Adevăr.

Am solicitat Procuratura Rezina să comenteze afirmaţiile lui Ion Duca şi să informeze redacţia des-pre măsurile întreprinse în baza deciziei Curţii de Apel Chişinău.

La 20 aprilie c., procurora Ludmila Devderea ne-a trimis un răspuns, care reflectă extrem de elocvent poziţia şi activitatea Procuraturii Rezina din ultimii ani: “Procuratura raionului Rezina a examinat cererea dvs. din 04.04.2018 privind plângerea cet. Ion Duca, referitor la problema ce ţine de defrişarea nelegitimă a 142 de nucari de pe lotul său proprietate privată. În cadrul examinării cererii s-a stabilit, materialul pe cazul dat se află în examinare la SUP (Secţia urmărire penală) a IP Rezina. Când va fi emisă o hotărâre, cet. Duca Ion va fi informat adăugător”.

 

Foto simbol

Reporter ”C”

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker