Evenimente

Legea privind plata pentru poluarea mediului, publicată în Monitorul Oficial

Chisinau (IPN)

Legea privind plata pentru poluarea mediului, modificată și completată, precum și decretul președintelui Igor Dodon de promulgare a acesteia au fost publicate în Monitorul Oficial, ediția din 30 decembrie, transmite IPN.

În scopul stimulării implementării tehnologiilor non-poluante, realizării altor măsuri care ar micșora volumul emisiilor (deversărilor) de poluanți în mediu și ar diminua formarea deșeurilor de producție și a deșeurilor de ambalaje, au fost stabilite taxe pentru persoanele care produc și/sau, importă ambalaj confecționat din materiale plastice, polietilenă, aluminiu ș.a., precum și diferențierea acestora în funcție de gradul de poluare.

Pentru ambalajul primar din materiale plastice se va achita de la 0,18 lei până la 1,50 lei pentru o bucată în funcție de greutatea produsului. Pentru ambalajul primar compozit care conține produse de la 0,1 până la 1,8 litri și 0,1 kg până la 1,8 kg inclusiv, se va achita de la 0,30 lei până la 2 lei. Pentru ambalajul primar din aluminiu se va achita de la 0,15 până la 0,56 lei pentru o bucată, în funcție de volum și greutate.

Pentru lacuri, substanțe colorante și vopsele taxa pentru poluarea mediului va constitui de la 1,5% până la 3% din preț, iar pentru agenți organici de suprafață, preparate pentru spălat și curățat, preparate lubrefiante – 1%.

Cei care declară și achită taxa respectivă se scutesc de aplicarea amenzilor și penalităților conform Codului fiscal pentru aceste sume. Pentru a nu discrimina contribuabili cărora li s-au aplicat deja amenzi și penalități pentru perioada de gestiune 2017, în raport cu cei care vor fi scutiți de acestea, se propune ca majorările de întârziere și amenzile aplicate pentru 2017 să fie anulate.

În contextul în care proiectul a fost aprobat de plenul Parlamentului abia pe 22 decembrie, s-a decis extinderea termenului de declarare și plată a taxelor pentru perioada de gestiune 2017 de la 31 decembrie la 25 februarie 2018.

Încasarea taxei pentru poluarea mediului a adus, de la începutul anului 2017, în Bugetul Public Național 17 milioane de lei. Din această sumă, 12 milioane de lei alcătuiesc taxa pentru mărfurile care în procesul utilizării cauzează poluarea mediului și 5 milioane lei sunt plăți pentru emisiile, deversările de poluanți și depozitarea deșeurilor.

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker