Fii cu ochii pe autorităţiOrheiPoliticȘoldăneștiȘtiriTelenești

Averi şi interese declarate

La 31 martie 2018 a fost data limită pentru depunerea de către demnitari şi funcţionari, în format electronic, la Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) a declarației de avere și interese personale pentru anul 2017.

Potrivit datelor ANI, în Registrul electronic au fost întroduși 56 000 de subiecți ai declarării, care pot depune declarația în format electronic, dar Centrul de Telecomunicații Speciale a eliberat la cerere pentru subiecții declarării 53 000 de semnături electronice avansate. Printre aceştia sunt şi preşedinţii raioanelor Orhei, Şoldăneşti şi Teleneşti. Iată ce a declarat fiecare din ei.

 

Tudor Golub, preşedintele cu averi nesemnificative

Tudor Golub a fost ales preşedinte al raionului Orhei în scrutinul din iunie 2015 cu voturile fracţiunilor PDM, BE „PPEM-Iurie Leancă” şi PL. Până atunci dumnealui doar ultimii patru ani activase într-un serviciu public de stat, anterior fiind ocupat cu munca de creaţie şi în diferite organizaţii neguvernamentale.

Conform declaraţiei de venituri şi proprietăţi pentru a. 2014, la acel moment dumnealui locuia cu soţia într-o casă construită cu o sută de ani în urmă cu suprafaţa de 91 m2, primită prin moştenire. Familia Golub mai dispunea de două automobile fabricate în 1987 şi respectiv 2002 în valoare totală de 70 mii lei, de 40 de acţiuni la SA „Orhei-Vit” şi 79 de acţiuni la SA ”Floare-Carpet”. Tudor Golub mai nota că este cofondator la şase organizaţii neguvernamentale înregistrate în perioada 1999-2003, dar de la care nu avea careva venituri.

În declaraţia de venituri şi proprietate pentru a. 2017 Tudor Golub arată că, în calitate de preşedinte de raion, a primit un salariu de 115.676.89 MDL, apropo, penultimul după mărime salariu de preşedinte în lista celor patru demnitari de acest rang din raioanele din ex-judeţul Orhei. Din vânzarea unei case de locuit şi a terenului aferent imobilului Tudor Golub a obţinut 42.083 MDL, de la înstrăinarea acţiunilor  la SA ”Orhei-Vit” – 680 MDL, iar 6000 de euro i-a primit de la mama sa din Italia.

Autorul declaraţiei mai notează că în 2016 a procurat o casă cu suprafaţa de 97 m2 pentru care a plătit 112 mii lei, dar şi că are în proprietate încă o casă de 76 m2 care costă 0 MDL. Pe cardul salarial deţine 28 mii lei, iar cele 79 de acţiuni la SA ”Floare-Carpet” în 2017 ar fi costat 3000 de lei.

În anul de referinţă Tudor Golub a luat de la BC “Moldindconbank” SA un împrumut în mărime de 100 mii lei pentru o perioadă de 3 ani, cu o dobândă de 12,5%.

Prin Hotărârea Congresului al VIII-lea al PDM Tudor Golub a fost ales membru al Consiliului Politic Național şi membru al Comisiei Naționale de Etică a PDM.

 

Diana Manoli, preşedinta cu cel mai mare salariu

Dintre cei patru preşe-dinţi de raioane din ex-judeţul Orhei, în 2017, cel mai mare salariu l-a avut Diana Manoli, preşedinta raionului Teleneşti – peste 152 mii lei. Dumneaei a ajuns în Consiliul Raional Teleneşti pe lista PLDM, iar în funcţia de preşedintă a fost votată şi de fracţiunea PDM, doi consilieri de la PCRM şi câte unul – de la PL şi PSRM. Anterior D. Manoli a lucrat contabilă-şefă, apoi şefă a Inspectoratului fiscal de stat pe raionul Teleneşti.

La momentul investirii dnei Manoli în funcţia de preşedintă a raionului, familia dumneaei deţinea patru terenuri agricole în mărime totală de circa 1 ha, dobândite de părinţi în urma împroprietăririi ţăranilor din anii ’90 ai secolului trecut şi transmise copiilor prin moştenire, dar şi două case (una în Văsieni şi alta în Teleneşti), un automobil Volkswagen Passat, fabricat în 1994, la fel 316 acţiuni la SA „Banca de Economii” şi 100% cote-părţi în capitalul social al  SRL „Electromagic”, care se ocupă de comercializarea și deservirea aparatelor de casă.

Declaraţia de venituri şi proprietăţi pentru a. 2017 a dnei Manoli nu indică careva schimbări esenţiale faţă de cea din 2014, poate doar sumele încasate de soţul dumneaei ca salarii primite de la SA „Alianse Insurance Group”,  „General Asigurări” SA şi „Electromagic” SRL diferă de cele de acum trei ani.

 

Cu venituri modeste, dar donaţii solide

Când a fost aleasă preşe-dintă a Consiliului Raional Şoldăneşti, Svetlana Rotundu, lidera organizaţiei raionale a PDM, indica în declaraţia de venituri şi avere că unica sursă de venituri a familiei sale sunt salariile ei şi al soţului, care în 2014 au constituit 84,8 mii şi respectiv 31.5 mii lei. Amintim că anterior, mai mulţi ani, dna Rotundu a exercitat funcţiile de secretară a Consiliului Comunal şi primară a comunei Climăuţii de Jos. În 2008 a fost promovată în funcţia de şefă a Direcţiei raionale Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei, iar peste doi ani este aleasă vicepreşedintă a raionului Şoldăneşti. Atunci familia Rotundu locuia în s. Climăuţii de Jos într-o casă cu suprafaţa de 100 m2 primită în 1983 conform unui act de donaţie, avea în proprietate circa 3 ha de terenuri agricole, 2 autoturisme produse în anii ’90 ai secolului trecut şi un tractor T-40.

Potrivit declaraţiei pe 2017 averea familiei Rotundu a rămas aceeaşi ca şi acum trei ani. Salariul încasat de soţ de la 3 unităţi economice constituie 30.858 lei. În schimb dna Svetlana, preşedinta celui mai mic raion din regiunea Orhei, a fost remunerată cu 126.773 lei, cu peste 11 mii lei mai mult decât colegul său Tudor Golub, edilul raionului Orhei, care este practic de două ori mai mare decât raionul Şoldăneşti.

Într-o investigaţie despre milioanele de lei adunate de Partidul Democrat din donaţiile membrilor săi,  publicată la sfârşitul anului trecut, Centrul de Investigaţii Jurnalistice menţiona, făcând trimitere la raportul financiar al PDM prezentat Comisiei Electorale Centrale, că Svetlana Rotundu, preşedinta raionului Şoldăneşti a donat în 2017 PDM 110 mii lei, iar doi ani mai devreme – 50 mii lei. Dna Rotundu motiva acele donaţii prin faptul că s-a descurcat în baza rezervelor financiare din alţi ani.

Tudor Iaşcenco

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker