OrheiPoliticȘtiri

Orhei: real vizavi oficial

Cel puţin la un compartiment din raportul transparenţei pe anul 2017, care a fost aprobat recent de Consiliul municipal (CM) Orhei, figurează date incomplete şi inexacte. Întâmplător sau nu, în raport au fost reflectate telegrafic doar două din cele patru solicitări de informaţii de interes public, care au fost adresate autorităţilor municipale de către Radio Orhei/ ”Media Sfera” SRL în perioada respectivă. Potrivit www.radioorhei.info, raportul mai arată că solicitantului i-au fost oferite răspunsuri în termen, dar trece cu tăcerea faptul că în ambele cazuri, din cauza refuzului de a oferi informaţia solicitată, puterea municipală a fost acţionată în judecată.

Edilii orheieni au aprobat raportul pentru anul 2017 privind transparenţa în procesul decizional al autorităţilor publice locale ale municipiului Orhei abia în luna aprilie, deși legea spune că acest lucru trebuie făcut în primul trimestru. Respectiva decizie a fost votată, ca şi alte dăţi, fără discuții şi întrebări către cei care pregătesc materialele – în cazul dat, secretara CM Orhei, Ala Buracovschi.

Consilierii nu au încercat să afle dacă datele din raport corespund realităţii şi dacă există transparență şi atunci când e vorba de oferirea informaţiilor de interes public. Asta în situația când, de exemplu, răspunsurile pe care Primăria le-a oferit Radio Orhei în anul 2017 sunt de esență formală și nu conţin informaţiile solicitate. Pentru a obţine rapoartele de activitate ale întreprinderilor municipale şi detalii despre achiziţionarea serviciilor de la un agent economic din Chişinău, s-a apelat la instanţa de judecată, iar dosarele se află încă pe rol.

Şi în cazul altor două cereri de informaţii, pentru care nu s-a mers în judecată, Primăria a refuzat să ofere datele solicitate de Radio Orhei. Astfel, a fost zădărnicit și subiectul jurnalistic despre angajarea şi eliberarea din funcţii a şefilor întreprinderilor municipale şi a personalului Primăriei, dar şi subiectul despre litigiile pentru care Primăria şi CM Orhei au ajuns în judecată.

 

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker