PoliticȘtiriTelenești

Ședință cu discuții aprinse la Consiliul Raional Telenești 

În imagine: La întrebările consilierilor răspunde Vasile Bulat, şeful Direcţiei Economie.

Ședința ordinară recentă a Consiliului Raional Teleneşti iniţial fusese programată pentru 30 martie, însă a fost amânată din cauza lipsei cvorumului. În opinia mai multor consilieri, amânarea a dat posibilitate aleșilor să studieze mai bine proiectele care urmau să fie discutate, în deosebi raportul de activitate al președintei raionului, instituțiilor și subdiviziunilor CR, dar și obiectivele trasate pentru anul 2018. În consecință, discuțiile au fost destul de aprinse.

Pretenţiile consilierilor  

Raportul preşedintei raionului Diana Manoli a fost, în opinia unor consilieri, obiectiv și a prezentat situaţia reală din teritoriu. Totuși, mai mulţi consilieri au venit cu obiecții, mai ales în ce privește priorităţile administraţiei raionului pentru anul 2018. Iacob Stegărescu a avut obiecții asupra măsurilor privind aprovizionarea cu apă și canalizare a localităţilor raionului. Vasile Bulat, șeful Direcției Economie a răspuns că, în anul curent, pentru construcția sistemelor de canalizare în satele raionului sunt alocaţi 21 mln de lei, sunt pe sfârşite lucrările la sistemul de canalizare din  Bogzești şi în toi lucrările la  Verejeni.  Pe de altă parte, dna Manoli a remarcat că mai multă lume nu dorește să se conecteze la sistemele de canalizare în proces de construcţie şi autorităţilor le revine sarcina de a convinge populaţia de avantajele acestor sisteme.

Evacuarea contolată a apelor reziduale ar fi un beneficiu evident pentru raionul Telenești, care la moment  dispune de cea mai slabă rețea de canalizare din țară şi unde doar 0,07% din apele reziduale sunt captate şi epurate în mod organizat, față de media națională de 22,6%, a menționat dna Manoli.

Consilierul Valeriu Vetrilă s-a arătat nemulțumit de numărul prea mare al persoanelor care primesc ajutoare sociale (967 cetăţeni),  în timp ce în raion sunt destule locuri de muncă vacante:

”Ar fi bine ca toată lumea să cunoască permanent cine beneficiază de ajutoare sociale, ca să nu plodim trântori. Trebuie de organizat controale inopinate pentru a deconspira agenții economici care angajează persoane la negru, de atenționat primarii să implice beneficiarii de ajutoare sociale în lucrări publice, de făcut aşa ca să fie mai convenabil să ai un loc de muncă decât să aştepţi ajutor social sau indemnizație de șomaj”, a fost de părere  V.Vetrilă.

Consilierul Eduard  Roșca a adresat întrebări către Direcția Economie:

”După întâlnirile cu populația prin intermediul Biroului Comun de Informaţii şi Servicii (BCIS), câte persoane au fost angajate în câmpul muncii? Care este cifra investițiilor pentru deschiderea locurilor de muncă?”

Vasile Bulat  a răspuns că în anul 2017 numai în agricultură au fost investiţi peste 100 milioane de lei, dar nu poate spune câte persoane au fost angajate. Vasile Harghel, vicepreşedintele raionului a replicat: “Consiliul Raional nu angajează persoane în câmpul muncii, ci materializează politicile statului  în domeniile respective!”

Consilierul Alexei Mereuță a menţionat că de fapt nu vede nici un fel de politici și strategii realizate:

”Nu s-a spus nimic despre problemele existente în domeniile educației, sănătății, agriculturii, etc., cum şi unde anume au fost valorificate investiţiile de zeci de milioane. La Gimnaziul Inești trebuia să se facă reparații. S-au alocat 400 mii de lei, dar pe neașteptate agentul economic a sistat lucrările. Tânărul director al gimnaziului este puternic în pedagogie, dar nu şi în managementul construcțiilor. De ce un specialist de la Consiliul Raional nu a monitorizat mersul reparațiilor respective?”, întreba A.Mereuţă.

Consilierii au luat act de raportul președintei raionului, apreciind activitatea Aparatului preşedintei drept satisfăcătoare.

 

Raportul privind executarea bugetului pe anul 2017 adoptat fără nici o obiecţie

Raportul privind executarea bugetului raionului pe anul 2017 a fost aprobat fără nici o obiecție. Conform Ludmilei Darii, șefa Direcției Finanțe, bugetul precizat la partea de venituri în sumă de 136.612,8 mii lei a fost îndeplinit cu o supraexecutare de 98,6 mii lei, față de anul 2016 veniturile totale pe raion s-au majorat cu 8.821,9 mii lei. Cea mai mare depășire – 621,4 mii lei, s-a produs la compartimentul ”Impozite și taxe”.

Dna Darii a menționat că cea mai mare parte din venituri – 69%, merge la acoperirea necesităţilor educaţiei, alte 11,6 %  sunt direcţionate pentru protecţia socială a populaţiei, 3,6 % – pentru cultură, sport, culte și odihnă.

Transferurile primite de raion de la bugetul de stat au constituit 130.706,0 mii lei. Comparativ cu anul 2016 acestea s-au majorat cu 12.284,1 mii lei, inclusiv 9606,7 mii – pentru infrastructura drumurilor.

Referindu-se la dificultăți, dna Darii a remarcat lipsa specialiștilor calificați în contabilităţile autorităților publice, din care cauză rapoartele financiare sunt prezentate cu întârziere, conţin multe erori.

 

Drumurile, subiect de dispute

Drumurile au fost subiectul celor mai aprinse discuţii. După ce Iacob Stegărescu, șeful Direcției Drumuri, Construcţii şi Gospodărie Comunală a prezentat raportul privind finanțarea întreținerii drumurilor locale,  consilierul Alexei Mereuță s-a arătat nedumerit de faptul că deja când se ştia că a fost aprobată finanțarea pentru reparaţia a 22 km de drum care leagă localitățile Clișova – Suhuluceni – Coropceni –  Sărătenii Noi – Verejeni, a fost asfaltat un tronson din acest traseu pe digul care desparte satul Coropceni de Suhuluceni, cheltuindu-se circa 1 mln de lei. Şi asta fără a coordona lucrările cu autorităţile locale.

”D-apoi, domnilor consilieri, a fost decizia dumneavoastră de a finanța sectorul de drum respectiv!”, a replicat Stegărescu.

Răspunsul nu l-a satisfăcut nici pe Mereuță, nici pe alţi consilieri, în opinia cărora pe tronsonul respectiv lucrările trebuie refăcute. La rândul său, Vasile Harghel, vicepreședintele raionului  a spus că proiectul privind asfaltarea celor 22 km de șosea care leagă cele 8 sate este unul irealizabil. Ulterior Vasile Bulat, șeful Direcției Economie a confirmat afirmaţiile vicepreședintelui raionului.

Nu prea înţelegeam de ce această îndârjire, într-un fel, dar mi-a dat o explicaţie Ion Ionașcu, primarul de Ciocâlteni, raionul Orhei:

”Discuțiile referitoare la reparaţia drumului respectiv se duc încă de pe când Mihai Curchi, actualul primar de Suhuluceni, era parlamentar. Eu și Mihai Curchi am fost de nenumărate ori la ADR-Centru și la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor până am obținut proiectul respectiv. Se poate întâmpla ca administraţiei raionului să nu-i placă acest lucru, dar asfaltarea acestui tronson este importantă pentru infrastructura zonei”, mi-a explicat primarul de Ciocâlteni.

Materialele integrale ale şedinţei Consiliului pot fi urmărite pe site-ul oficial al Consiliului raional www.telenesti.md şi/sau pe site-ul  www.actelocale.md

 

                                                     Ion Cernei

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker