PoliticȘtiri

Rusia îl împacă pe Dodon cu Krasnoselski în scop electoral

Igor Dodon s-a întâlnit cu șeful grupării separatiste de la Tiraspol, Krasnoselski, la o zi de la semnarea înțelegerii privind admiterea în traficul internațional a mașinilor înmatriculate în regiunea separatistă.

Relație confuză

Relația dintre Igor Dodon și Vadim Krasnoselski este una fluctuantă. Anterior, ei s-au mai întâlnit de două ori, după care liderul transnistrean a spus că nu mai are ce discuta cu Dodon „deoarece acesta nu are o viziune clară asupra reglementării conflictului transnistrean şi că el nu decide nimic la Chişinău”. Se întâmpla în perioada când puterea de la Chișinău, controlată de PD, îl suspenda pe Igor Dodon ori de câte ori avea nevoie. În paralel, interesele economice ale lui Krasnoselski concreșteau cu cele ale oligarhului moldovean care controlează momentan puterea la Chișinău.

Aparenta stare de „gelo-zie” l-a determinat pe Igor Dodon să-și schimbe retorica în privința regimului de la Tiraspol. La începutul anului 2017, Dodon, împreună cu șeful grupării separatiste de la Tiraspol, au depus flori la monumentul cazacilor de la Bender care, în timpul conflictului armat de la Nistru din 1992 au tras în polițiștii moldoveni ce luptau pentru integritatea teritorială a țării. Mai mult, Dodon a declarat atunci că, Chișinăul ar trebui să-și ceară scuze de la Transnistria pentru conflictul din 1992.

A urmat o răcire a relațiilor dintre cei doi lideri pro-ruși. Krasnoselski a declarat că „nimeni din Federația Rusă nu-i va da Transnistria președintelui Igor Dodon”, iar în replică președintele moldovean a spus că „în următorii ani țara va fi reintegrată, indiferent de declarațiile autorităților neconstituționale din stânga Nistrului”: „În partea dreaptă a Nistrului sunt doar câțiva trădători de neam care ar fi gata să recunoască independența Transnistriei. Transnistria a fost, este și va fi pământ moldovenesc”, spunea Igor Dodon.

La o altă etapă, Vadim Krasnoselski a spus că nu are nevoie de mediatori ca Dodon în relațiile cu Moscova și i-a recomandat amenințător „să nu mai insulte poporul, elita şi preşedintele Transnistriei”. După una din ultimele întrevederi avute cu Vladimir Putin, Igor Dodon s-a cumințit, iar la întrevederea de miercuri, 25 aprilie c., cu Vadim Krasnoselski, el a elogiat rolul pacificatorilor ruși de la Nistru datorită cărora, spune Dodon, „avem stabilitate”. Asta în timp ce Guvernul de la Chișinău a insistat în repetate rânduri, la nivel internațional, asupra înlocuirii acestei misiuni de pacificare.

 

Capcana

Marți, 24 aprilie, repre-zentanții Chișinăului și Tiraspolului au semnat o înțelegere privind admiterea în traficul internațional, începând cu luna septembrie 2018, a mașinilor cu plăcuțe neutre, fără simbolica de stat a Republicii Moldova, înmatriculate în regiunea transnistreană – o decizie controversată promovată de OSCE și apreciată de societatea civilă din Moldova ca fiind „extrem de periculoasă”. „Este începutul legiferării regimului separatist de la Tiraspol”, susține Sergiu Gaibu, director de programe la „Expert-Grup”: „Aceasta duce la subminarea integrității și suveranității Republicii Moldova. Această decizie deschide ‘cutia pandorei’ pentru a fi aplicată pentru alte tipuri de activități”, a precizat expertul. ‘Punem o piatră grea în ‘transnistrizarea’ Moldovei și în legali-zarea conflictului veșnic pe teritoriul Moldovei. Instituim regimuri fertile pentru corupție și evaziune fiscală care se așează pe umerii cetățenilor din dreapta Nistrului”, a mai spus Gaibu.

Și fostul ambasador al Republicii Moldova la Washington, Igor Muntea-nu, consideră că semna-rea înțelegerii de marți, în condiții opace, nu este un câștig pentru Moldova, ci o pierdere: „Cei care se bucură infantil de faptul că s-a mai semnat un protocol vor trebui odată și odată să dea seamă pentru ce fac în acest moment”, a menționat Munteanu într-un interviu publicat de Ziarul Național.

 

UE salută o decizie luată în condiții de opacitate maximă

UE a salutat însă decizia de marți prin gura purtătorului de cuvânt al Consiliului UE pentru Afaceri Externe și Securitate, Maja Kocijancic. Ea a menționat că „acest acord va permite vehiculelor din regiunea transnistreană să participe la traficul internațional, în conformitate cu normele internaționale și, astfel, va aduce beneficii palpabile populației, apropiind cele două maluri. Acum devine crucial ca implementarea rapidă și riguroasă a acestui acord, precum și a tuturor acordurilor atinse anul trecut să fie asigurată de ambele părți”.

Unii analiști politici de la Chișinău sunt de părere că, în realitate, prin reluarea discuțiilor cu Krasnoselski, la indicația Kremlinului, Igor Dodon încearcă să pluseze electoral în favoarea socialiștilor pro-ruși, pentru a-i propulsa masiv în parlamentul ce va rezulta din alegerile din toamnă, iar UE este împinsă în capcana rusească fiind convinsă de OSCE că susține o cauză nobilă în Moldova.

„Cred că la mijloc ar putea fi un şiretlic al Moscovei, iar această decizie ar putea influenţa rezultatul votului din toamna acestui an”, a considerat fostul membru al Comisiei Unificate de Control din partea Chișinăului, Ion Leahu.

Reînregistrarea autovehiculelor transnistrene (cu eliberarea plăcuțelor neutre de înmatriculare) se va face la cerere, în două oficii din orașele Tiraspol și Râbnița, care vor fi create cu asistența Misiunii OSCE în Republica Moldova. Șoferii din stânga Nistrului care vor decide să-și păstreze numărul transnistrean vor putea călători cu autoturismele respective doar pe teritoriul Republicii Moldova.

Vitalie Călugăreanu

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker