EvenimenteȘtiri

De 1 Mai muncitorii au muncit, funcţionarii s-au odihnit

Semnificaţia principală a zilei de 1 Mai este solidarizarea oamenilor muncii în lupta pentru apărarea drepturilor lor. Ca zi internaţională a muncitorilor a început să fie marcată după protestele masive din 1872 cu participarea a zeci de mii de muncitori din New-York şi Chicago, care cereau reducerea zilei de muncă până la opt ore, fără reducerea salariului.

În cadrul acestor acţiuni au avut loc ciocniri violente ale protestatarilor cu poliţia, care s-au soldat cu numeroase victime din ambele părţi.

În anul 1888 Federaţia Americană a Muncii a stabilit ca în ziua de 1 mai 1890 să fie organizate manifestaţii şi greve, revendicarea principală a protestatarilor fiind reducerea zilei de muncă. Iar peste un an, social-democraţii afiliaţi la Internaţionala a II-a au decis ca ziua de 1 mai să fie o zi internaţională a muncitorilor. Peste câţiva ani Federaţia Americană a Muncii s-a dezis de această sărbătoare, marcâd în schimb anual Ziua muncii în prima zi de luni a lui septembrie. În majoritatea ţărilor vest-europene, însă, dar mai ales în URSS, ţările din lagărul socialist şi Germania fascistă, 1 Mai a fost transformată într-o sărbătoare de stat, însoțită de defilări propagandistice, pierzându-şi completamente semnificaţia iniţială or, demonstraţiile masive care se organizau în aceste zile nici nu pomeneau de drepturile oamenilor muncii, ci doar proslăveau regimurile respective.

În Moldova sovietică de 1 Mai lumea din oraşe ieşea la demonstraţii şi se odihnea, iar sătenii, de regulă, munceau în sudoarea frunţii, pentru că în agricultură „o zi de primăvară hrăneşte un an”. Şi după destrămarea URSS, 1 Mai a rămas în spaţiul ex-sovietic cu statut de sărbătoare şi zi liberă, deşi şi-a pierdut total semnificaţia de altă dată. Acum de aceasta profită doar funcţionarii, cărora statul le garantează zi liberă; socialiştii şi comuniştii – pentru a aminti electoratului că mai sunt; toţi ceilalţi – muncitorii din oraşe, ţăranii de la sate, care au mai rămas în ţară, îşi caută de treabă la locurile lor de muncă. Nici chiar sindicatele nu-şi mai aduc aminte de drepturile oamenilor muncii, deşi motive de a interveni sunt destule.

În raioanele din ex-judeţul Orhei anul acesta, de 1 mai, n-au fost organizate demonstraţii, dar nici alte evenimente de masă. Socialiştii au preferat să transporte adepţii lor la demonstraţia de la Chişinău. De la Rezina, bunăoară, conform surselor noastre, la defi-larea din capitală au plecat cinci autobuze cu oameni.

Foto simbol de pe Youtube

Tudor Codreanu

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker