EconomieEvenimente

Investiţii care salvează Republica Moldova

„SE Bordnetze” SRL este unul dintre cei mai importanți producători de cablaje auto din Republica Moldova. Proiectul de investiții este implementat în cadrul Zonei Economice Libere (ZEL) Bălți, subzona Orhei. Compania a fost înregistrată în decembrie 2015 și este o filială a „Sumitomo Electric Bordnetze SE”, care este un producător global în domeniul industriei automotive, cu 33 de mii de angajați din 15 țări. La întrebările CUVÂNTUL-ui răspunde Igor Corman, directorul general al întreprinderii.

– Domnule director general, cum a fost anul 2017 pentru echipa dumneavoastră și ce rezultate ați reușit să obțineți?

– Anul 2017 a fost unul semnificativ pentru compania noastră. În septembrie 2017 ne-am transferat în fabrica nouă, cu suprafața de 27 000 metri pătrați, în care s-au investit deja circa 26 mln de euro. Cifra de afaceri pentru 2017 este de 13 mln de euro. De la începutul activității am transferat în bugetul de stat peste 1,7 mln de euro. Dacă la începutul anului 2017 număram 470 de angajați, actualmente în cadrul companiei activează aproape 1000 de persoane. Prin urmare, dezvoltarea producției, poziționarea ca cel mai mare și cel mai competitiv angajator din regiune, inclusiv consolidarea echipei au constituit realizări importante pentru companie în anul 2017.

– Au fost probleme sau deficiențe cu care s-a ciocnit echipa dumneavoastră în anul 2017?

– Bineînțeles, orice început de cale este anevoios și necesită eforturi deosebite. Recrutarea și instruirea angajaților, implementarea proceselor tehnologice, planificarea și asigurarea calității produselor sunt procese complexe. Dar avem inspirația să tratăm problemele drept provocări, care necesită implicare activă, soluții inovative și, nu în ultimul rând, lucru în echipă. Un element foarte important, asupra căruia lucrăm în permanență, este crearea imaginii companiei drept bun angajator, care oferă condiții optime lucrătorilor.

– Ce planuri aveți pentru anul 2018? Care este strategia dumneavoastră pentru acest an?

– Creșterea volumelor de producție, angajarea și instruirea personalului sunt cele mai importante priorități ale companiei pentru anul 2018. Urmează să sporim capacitățile și să creștem numărul angajaților peste 2000. Este un scop ambițios, care solicită o foarte bună organizare a echipei și un proces de recrutare și selecție foarte bine pus la punct. Avem nevoie de personal calificat, cu potențial de dezvoltare şi competențe potrivite. De asemenea, intenționăm să continuăm acțiunile de responsabilitate socială, prin implicarea în diverse proiecte sociale și educaționale în regiunea Orhei.

– Care credeți că sunt avantajele rezidentului Zonei Economice Libere Bălți?

– Facilitățile fiscale și regimul vamal oferite rezidenților se numără printre cele mai importante avantaje de care ne bucurăm în calitate de rezident ZEL, ținând cont de specificul producției și necesitatea livrărilor „just in time”. Sunt aspecte importante care stimulează investițiile și facilitează activitatea companiei.

– Ce schimbări trebuie să se producă în țara noastră, în legislație și în mentalitate, pentru a atrage noi investitori străini și cum se poate îmbunătăți climatul investițional?

– În general, climatul investițional în Republica Moldova este unul favorabil, în special pentru afacerile ce țin de domeniul automotiv. Dezvoltarea zonelor economice libere, atitudinea cooperantă a autorităților publice centrale și locale față de potențialii investitori, dezvoltarea infrastructurii sociale în țară pentru prevenirea emigrării forței de muncă, pregătirea specialiștilor calificați sunt factori importanți în această privință.

 

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker