EvenimenteTelenești

Muzeul cu 27 000 de documente și exponate 

n imagine: Părintele Vasile Țurcanu, parohul Biserici ”Sfântul Ilie” din Telenești a completat prezentarea cu momente interesante din istoria monumentelor şi siturilor din Teleneşti.

Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor a fost marcată la Muzeul Raional de Istorie şi Etnografie din Teleneşti printr-o conferință științifică, la care au participat profesori, elevi, reprezentanți ai instituțiilor de cultură  și cult  din raion.

 

După cum a relatat în cadrul evenimetului dna Elena Ilescu, directoarea muzeului, cu acest prilej, instituţia a demarat o campanie de informare, conştientizare, protejare şi valorificare a monumentelor şi siturilor de for public aflate  în patrimoniul raionului Teleneşti.

”Obiectivul campaniei este de a atrage atenţia atât asupra monumentelor şi siturilor din localităţile raionului, cât şi asupra importanţei acestora din punct de vedere cultural şi istoric, iar scopul sărbătorii profesionale este de a promova, conserva, proteja şi a valorifica monumentele de patrimoniu mobil, imobil şi material”, a menționat dna Ilescu.

A fost inaugurată expoziția ”Punerea în valoare a monumentelor comemorative şi alinierea ţării noastre la eforturile internaţionale de protejare a patrimoniului cultural”, care a  inclus circa 50 de imagini cu diferite monumente istorice: biserici, conacuri, pietre  funerare, etc.

Muzeografa Lilia Jechiu a menționat că patrimoniul cultural al Republicii Moldova ocrotit de stat este alcătuit din circa 5697 de monumente de categorie naţională plasate sub protecția statului:

”Prețuindu-ne patrimoniul cultural, ne putem descoperi diversitatea și putem iniția un dialog intercultural despre lucrurile pe care le avem în comun. Ce altă modalitate mai bună avem de ne îmbogăți viața decât posibilitatea de a interacționa cu ceva atât de fundamental pentru identitatea noastră?”, a menționat dna Jechiu.

”Istoria unei localităţi, a unei străzi, a unui loc nu se află doar în paginile cărţilor şi în arhive. File din această istorie se regăsesc înscrise pe monumentele şi plăcile comemorative, în zidurile bisericilor, în bronzul statuilor, în poveştile spuse copiilor, în bucatele naţionale, etc., a menționat părintele Vasile Țurcanu, parohul Biserici ”Sfântul Ilie” din Telenești.

În cadrul  conferinței a fost prezentată o oră de comunicare de către elevii de la Liceul Teoretic ”Lucian Blaga” cu genericul „Monumentele istorice – semne de istorie pe care se ţine un neam”. Liceienii au vorbit despre clădirea istorică unde în prezent se află muzeul și despre conacul familiei Teodosiu.

S-au menționat fapte interesante. Astfel, la moment sunt adunate de prin satele raionului peste 27 de mii de documente şi fotografii de epocă, exponate şi obiecte etnografice de mare valoare istorică:

”Oamenii de bună credinţă şi-au dorit ca în raionul Teleneşti să funcţioneze un muzeu organizat după toate regulile, s-au implicat activ în crearea unei instituţii de cultură, care să poată contribui plenar la educarea viitoarelor generaţii în spiritul istoriei, tradiţiilor, obiceiurilor şi credinţei poporului nostru”, a menționat profesoara Tamara Antoci.

Elevii au descris însemnătatea şi istoria apariţiei busturilor lui Lucian Blaga şi Mihai Eminescu în oraşul Teleneşti.

A fost o activitate netradiţională cu suflet naţional, unde a dominat sentimentul  de participare activă la  păstrarea, conservarea, valorificarea patrimoniului cultural. În înche-ierea evenimentului am solicitat ca tânăra generaţie să participe  activ la investigarea, culegerea de mărturii, documente istorice, precum şi la protejarea monumentelor şi siturilor din localităţile raionului Teleneşti.

 

Violeta Florean, specialistă

la Secția raională cultură, tineret și sport

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker