EvenimenteInvestigațiiRezina

Cumnata președintei raionului Rezina are vilă în munții Carpați

În imagine: Alexandra Graur (la stânga), sora soțului președintei raionului Rezina Eleonora Graur, a devenit proprietara pensiunii „Floare de Colţ” în anul 2016, în timp ce era angajată la Întreprinderea de Stat ”Registru”. În prezent ea lucrează în calitate de specialistă superioară în aceeași instituție, care, după reformă, are o altă denumire: Agenția de Servicii Publice.

Alexandra Graur, cumnata președintei raionului Rezina Eleonora Graur, și-a achiziționat în anul 2016 o pensiune în județul Suceava din România, destinație vestită în acea regiune montană. Alexandra este funcționară publică la Agenția de Servicii Publice din Republica Moldova. Astfel, cu salariul de bugetară a reușit să-și cumpere pensiunea din inima munților, dar și să doneze bani în campania electorală a Partidului Democrat din Moldova (PDM), formațiune a cărei vicepreședintă este Eleonora Graur. Chiar dacă în orașul Rezina se vehiculează că vila-pensiune ar aparține de fapt familiei președintei raionului, Eleonora Graur a negat că ar avea vreo legătură cu această afacere.

Pensiunea ”Floarea de colț” din comuna Mănăstirea Humorului

Cu salariu de bugetară, dar cu vilă în munți

La vârsta de 28 de ani și cu un salariu de bugetară, tânăra a reușit să devină proprietara uneia dintre cele mai vestite pensiuni din județul Suceava. În timp ce acumula bani pentru a cumpăra pensiunea, Alexandra Graur făcea și donații Partidului Democrat din Moldova, formațiune pe care o și promova intens pe rețelele de socializare. Astfel, în campania electorală din anul 2014, când lucra la „Registru”, ea a donat PDM suma de zece mii de lei.

Donația făcută de Alexandra Graur în campania electorală.

Pensiunea ”Floare de Colț” din comuna Mănăstirea Humorului este situată la 60 km de oraşul Suceava, în apropiere de staţiunea montană Gura Humorului, lângă pârâul Chilia. Destinația este un punct de atracție pentru turiști, deoarece oferă posibilităţi de cazare pentru cel puțin 50 de persoane.

O sursă care a solicitat să își păstreze anonimatul a precizat pentru Moldova Curată că de fapt vila-pensiune din Carpați ar aparține familiei Mihail și Eleonora Graur și că Alexandra ar figura doar în acte ca proprietară. Sursa ne-a comunicat că în vara anului 2017 Mihail Graur anunța în orașul Rezina că este în căutare de bucătari pe care să-i angajeze la o pensiune din România.

Am sunat la pensiunea „Floare de Colț” pentru a afla cine este proprietarul, însă un bărbat care a răspuns la telefon, fără a se prezenta, ne-a spus că nu știe cine este proprietar, deoarece el a fost angajat recent.

În actele din registrele autorităților române se arată că pensiunea aparține Alexandrei Graur, originară din satul Cuizăuca, raionul Rezina, cetățeană română, unica asociată a firmei ”Pensiunea Floare de Colț”.

[embeddoc url=”http://www.moldovacurata.md/upload/2017/RaportFloare-Colt1.pdf” download=”all”]

Eleonora Graur refuză de o lună să răspundă la întrebările despre averea sa și vila cumnatei

Am sunat-o pe Alexandra Graur pentru a o întreba cum e posibil ca dintr-un salariu de bugetară să achiziționeze o pensiune montană. Ea însă a refuzat categoric să vorbească. ”Vă rog să nu mai sunați”, a răspuns scurt, întrerupând convorbirea.

Am căutat-o de câteva ori la telefon și pe președinta raionului Rezina, Eleonora Graur, pentru a elucida legătura familiei sale cu această pensiune. De câteva ori, Eleonora Graur ne-a declarat că este prinsă în activități și nu poate vorbi. ”Vă voi suna eu mai târziu”, era răspunsul.

La 3 martie curent i-am expediat Eleonorei Graur o solicitare prin care am cerut explicații referitoare la declarația sa de avere pentru anul 2016, dar și la legătura familiei sale cu pensiunea din România.

Timp de o lună Eleonora Graur nu a răspuns la mesaj, iar la 6 aprilie curent am contactat-o din nou. Și de această dată s-a eschivat să răspundă, dar a precizat scurt: ”Eu nu am nici o legătură cu această vilă. Am văzut că mi-ați trimis o scrisoare (n.r. ”solicitare de informații”), însă eu vă voi răspunde în scris la toate întrebările în curând”. Până la momentul publicării articolului, Eleonora Graur nu a răspuns nici la întrebările ce țin de proprietarul-beneficiar al pensiunii ”Floare de Colț” din comuna Mănăstirea Humorului, și nici la cele despre proveniența bunurilor indicate în declarația sa de avere.

Eleonora Graur a vizitat de mai multe ori această zonă suceveană, de când în anul 2013, orașul Gura Humorului a semnat acorduri de înfrăţire cu oraşul Hotin din Ucraina, cu oraşul Rezina din Republica Moldova şi cu oraşul sucevean Siret în vederea promovării, în comun, a unor proiecte de dezvoltare.

Eleonora Graur în vizită la Gura Humorului. Sursa: Newsbucovina.ro

A indicat în declarație o mașină de 11 mii de euro. Pe piață un model similar este de 4 ori mai scump

În declarația de avere de acum doi ani, președinta raionului Rezina nu a indicat venitul obținut de către soțul său, Mihail Graur, ci doar venitul în calitate de președintă de raion. Tot cu doi ani în urmă, adică în anul 2016, familia Graur a cumpărat o mașină de teren de model Volvo XC 90 cu o valoare indicată de 220 de mii de lei (estimativ 11 mii de euro). În realitate, un astfel de model de autoturism este cu mult mai scump. La o companie de vânzare (dealer autorizat), prețul unei astfel de mașini începe de la 44 de mii de euro.

Nici în declarația de avere și interese personale pentru anul 2017 președinta de raion nu indică salariul soțului, ci doar venitul său din salariu, peste 108 mii lei. Soțul Eleonorei Graur este administratorul firmei SRL ”Danaomix”, care comercializează echipamente agricole. Firma este înregistrată în apartamentul familiei din sectorul Râșcani al capitalei, bun imobil pe care îl indică în declarația de avere. Mihail Graur este unicul fondator al acestei firme, dar și conducătorul acesteia. Venitul obținut din deținerea cotelor părți în această afacere nu este indicat.

Casa familiei Graur situată în sectorul Râșcani al capitalei. Sursa: MoldovaCurata.md

Cu venituri modeste, dar cu locuință și mașină luxoase

Familia Graur este și proprietara unei case de locuit luxoase din orașul Chișinău, în apropierea Universității Agrare din Moldova, într-o zonă verde și liniștită, despre care Moldova Curată a relatat anterior într-o investigație. Întrebată din ce surse și-a construit casa, ea a specificat în cadrul emisiunii ”Ora locală” de la Elita TV că această locuință a fost construită înainte ca să vină într-o funcție publică.

Tot în declarația de avere pentru anul trecut, democrata indică și terenurile agricole achiziționate cu câțiva ani în urmă. Anul trecut, Eleonora Graur a contractat un credit de 70 de mii de lei, bani pe care va trebui să-i restituie până în anul 2021.

Donații generoase din partea familiei Graur dăruite PDM în campania electorală din 2010. Sursa: CEC.md

În anul 2010 a făcut donații de 124 de mii de lei pentru PDM

Eleonora Graur este vicepreședintă a Partidului Democrat, dar și președinta Organizației Teritoriale a PDM din raionul Rezina. La alegerile parlamentare din anul 2014 a figurat cu nr. 34 pe lista candidaților PDM. Relația sa cu democrații este mai veche. Când activa la Academia de Studii Economice din Moldova, adică în anul 2010, Eleonora Graur a donat partidului suma de 34 de mii de lei, iar soțul ei, Mihail Graur, ca reprezentant al firmei ”Danaomix”, a donat 90 de mii de lei, potrivit Raportului Financiar al PDM, pentru referendumul din 5 septembrie 2010.

Eleonora Graur a fost numită într-o funcție publică în anul 2011, când democrații au propus-o la poziția de președintă a raionului Rezina, ea fiind originară din satul Cuizăuca. După scrutinul local din anul 2015, a fost realeasă.

 

Lilia Zaharia,

Moldova Curată

 

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker