Util

Ce reprezentăm în icoana Nașterii Domnului?

Icoana Naşterii Domnului este una din reprezentările cel mai des întâlnite, însă, a rămas necunoscută în simbolismul ei. Deşi ne-am închinat în faţa ei de multe ori, puţini sunt cei care au observat că Icoana Naşterii Domnului este împărţită în trei registre. Primul registru simbolizează lumea cerească, al doilea unirea dintre divin şi uman, iar al treilea umanitatea.

În primul registru, sus, apare bolta cerească. O singură rază răsare din ea, descoperindu-ne că Dumnezeu este unul în fiinţă. Raza se desface în trei, arătându-ne că în Dumnezeu sunt prezente trei persoane: Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt, toate participând la mântuirea omului. Raza de lumină dumnezeiască ajunge până spre capul Pruncului Hristos. Pe la mijlocul ei, raza formează o stea.

În partea de sus, în dreapta compoziţiei, în afara peşterii, un inger vesteşte Naşterea Domnului unuia sau mai multor păstori. În partea opusă a compoziţiei sunt mai mulţi îngeri, iar sub ei, trei magi, venind călare, aducând daruri. Magii nu au aceeaşi vârstă. Unul este tânăr, altul matur şi un altul bătrân, ceea ce ne descoperă că mesajul adus de Hristos se adresează întregii omeniri.

În al doilea registru este reprezentată Maica Domnului, stând pe o hlamidă purpurie, culoarea imperială bizantină, simbol al faptului că este „Impărăteasa îngerilor”. Mama îşi priveşte pruncul, iar prezenţa sa arată că Hristos nu a avut un trup aparent, ci unul real. Acest registru nu este pur uman, căci este reprezentat şi pruncul. Pruncul Hristos nu este înfăşat în scutece, ci învelit în giulgiu şi aşezat într-o raclă din piatră, elemente care anticipează moartea Domnului de mai târziu.

Amintim că trecerea pe pământ a Logosului întrupat s-a petrecut între două peşteri: cea din Betleem (locul naşterii Sale) şi cea din Ierusalim (locul înmormântării Sale). Peştera simbolizează lumea căzută în păcat, căci locul din peşteră este unul întunecat, unul lipsit de lumină. Acesta este un motiv pentru care Hristos nu rămâne în mormânt, semn că nu acesta este locul de odihnă al firii omeneşti.

Dacă privim cu atenţie icoana Naşterii Domnului, observăm că cele mai apropiate de prunc sunt animalele. Aceste două animale reprezintă profeţia lui Isaia (1, 3): „Boul îşi cunoaşte stăpânul şi asinul ieslea Domnului său, dar Israel nu mă cunoaşte; poporul meu nu mă pricepe“.

În al treilea registru este prezent Iosif, mai mult îndoielnic decât credincios celor descoperite. El ascultă cuvintele unui bătrân, care potrivit apocrifelor ar fi Thyrreos – personificarea diavolului. Acest bâtrân îi vesteşte lui Iosif că o fecioară nu poate naşte, că acest lucru e contrar legilor firii. Invocă drept exemplu toiagul pe care îl poartă: un toiag uscat, nu poate înmuguri. Sunt şi icoane în care Fecioara Maria nu priveşte spre Prunc, ci spre Iosif. Rolul acestei priviri ar fi acela de a-i înlătura îndoiala lui Iosif.

Tertulian, scriitor bisericesc, care a trăit în a doua jumătate a secolului al II-lea şi prima jumătate a secolului al III-lea, a spus că după cum Adam a fost făcut dintr-un pământ feciorelnic, tot aşa Hristos trebuia să Se nască dintr-o mamă fecioară. Şi după cum Eva era fecioară când a primit cuvântul morţii, tot astfel se cuvenea ca Maria să fie fecioară spre a-L primi pe Cuvântul vieţii.

În partea dreaptă este redată scena îmbăierii pruncului. Din mărturiile episcopului Arnulf, pelerin la Betleem în secolul al VII-lea, reiese că lângă peştera în care S-a născut Hristos, exista o cuvă de piatră, care potrivit tradiţiei ar fi cea în care a fost spălat Pruncul după naşterea Sa. Şi în evangheliile apocrife ale lui Iacov şi Matei, se vorbeşte despre două femei, Salomeea şi Zelemi, chemate de Iosif pentru a o asista la naştere pe Sfânta Fecioară. Această scenă a spălării Domnului a provocat multe controverse, uneori lipsind din reprezentarea Naşterii Domnului. Se credea că redarea acestui episod, ne-ar face să credem că Hristos a fost un simplu om. Însă, dacă întâlnim această scenă, ea are rolul de a întări adevărul fundamental mântuirii: Întruparea Fiului lui Dumnezeu. Potrivit Sfinţilor Părinţi, ceea ce nu a fost asumat, nu poate fi mântuit. Aşa ne putem explica de ce zugravii au ales să reprezinte şi această scenă.

Cert este că scena îmbăierii pruncului Hristos, nu se regăseşte la Dionisie din Furna în „Explicarea artei bizantine” sau în „Erminia picturii bizantine”, deşi alţi doi zugravi, Manuil Panselinos şi Teofan Cretanul, admiraţi de Dionisie, includ scena în reprezentările lor.

În Apus, apar mai multe inovaţii în redarea Naşterii Domnului: Pruncul apare dezbrăcat şi nu înfăşat în scutece, peştera a fost înlocuită cu o construcţie făcută de om, Iosif apare lângă Prunc, sunt introduse mai multe animale, încât Pruncul Iisus abia mai poate fi văzut.

În concluzie, putem spune că Icoana Naşterii Domnului este o teologie în imagine, căci ea redă prin culoare şi face prezent ceea ce Evanghelia ne descoperă prin cuvânt.

CREDINŢA NOASTRĂ, publicaţie a Sfintei Mămăstiri Saharna

 

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker