Evenimente

O operație de apendicită cu multe probleme

În imagine: Daniela Levițchi.  Fotografie de profil de pe facebook

 

Daniela Levițchi din Orhei a descris pe facebook cum a fost operată de apendicită la Spitalul Clinic Republican din Chișinău în luna martie c. Dânsa afirmă că a achitat aproape 4.500 de lei pentru o intervenție chirurgicală nereușită. Pe parcursul lunii dânsa a fost internată de trei ori în aceeași secție pentru că operația a fost cu probleme. Daniela acuză medicii de neglijență și de solicitare de mită, deși procedura a fost plătită de către pacientă în casa instituţiei.

”Am fost internată pe data de 19 martie 2018 la Instituţia Medico-Sanitară Publică Spitalul Clinic Republican contra plată, suma bonului de plată fiind de 4485 lei, scrie Daniela. Suma dată includea toate cheltuielile necesare: pat, anestezie, medicamente. Intervenția chirurgicală a fost efectuată a doua zi. În dimineaţa zilei respective, de mine s-a apropiat domnul medic-anesteziolog, explicând detaliile despre anestezie. La finele discuţiei a accentuat că trebuie să plătesc 447 de lei pentru anestezie. Eu i-am răspuns, că am plătit în casă 838 de lei pentru anestezie, dumnealui mi-a zis: “Eu voi fi pe hol”. Într-un final, eu nu am plătit nimic domnului în cauză, deoarece achitasem deja pentru tot în casa spitalului”.

În continuare Daniela afirmă că două zile nu i-au pus nicio perfuzie. „Abea pe 22 martie mi s-a pus una, doar pentru că eu am insistat, pentru că nu mai puteam să merg, aveam mari dureri de cap. Pe 23 martie am fost externată, două zile am stat acasă la pat, aveam dureri la zona operată şi aceleași dureri insuportabile de cap. Pe 26 martie, după amiază, iarăși am fost internată în spital. Singură făceam doar 3 pași și cădeam, mi s-au administrat perfuzii 2 zile, seara pe 26, iar a doua zi – dimineața și seara, şi încă una pe 28 dimineață, după ce am fost externată. Durerile de cap trecuse, însă persistau dureri în zona operată. La întrebările mele, de ce nu mi-au fost administrate perfuzii și pastile pentru dureri de cap mai devreme, mi s-a răspuns: toate întrebările – la raion. Pe 05 aprilie am fost internată în spital cu diagnosticul „Infecție după un act medical de diagnostic și tratament”. Vorbind mai simplu, apăruse o infecţie internă – colecție lichidă (puroi). A fost necesar să se mai efectueze o intervenție chirurgicală și să deschidă iarăși rana pentru extragerea acelui lichid format din cauza infecției. Peste două zile am fost externată, cu rana deschisă și o bucată de tifon în ea. La întrebarea dacă va trebui să vin la control, chirurgul a zis: „Nu este necesar, că totul va fi bine”, scrie Daniela Leviţchi pe facebook.

La finele postării sale Daniela îi nominalizează pe medicii care au participat la intervenția chirurgicală de pomină, atașând și mai multe probe, imagini care demonstrează povestea sa, încheindu-și postarea cu fraza: ”Vreau să afle lumea cum s-au comportat cu mine și cred că nu sunt eu unica, la acest spital”.

În replică la postarea Danielei administrația Spitalului Clinic Republican ”Timofei Moșneaga” a mediatizat pe pagina sa web un comunicat în care afirmă următoarele:

„Pacienta a fost internată în secția Chirurgie colorectală a IMSP SCR (19.03-23.03.2018) la cererea ei personală, fiindu-i recomandat în calitate de medic (de o cunoștință a ei) – Anatolie Vrabii, șeful secției Chirurgie colorectală, chirurg de frunte în acest domeniu în Republica Moldova.  Neavând poliță de asigurare, tânăra a fost spitalizată prin acord personal semnat, contra plată.

În procesul investigațiilor a fost stabilit diagnosticul de apendicită cronică, metoda de tratament propusă fiind apendicectomie deschisă, la care Daniela Levițchi a dat acord informat prin semnătură. Durata intervenției a fost de cca 40 min, care a decurs fără incidente intraoperatorii.

Perioada postoperatorie precoce s-a complicat cu cefalee (dureri de cap), fapt ce a condiționat spitalizarea mai îndelungată – 4 zile (o spitalizare îndelungată presupune plată mai mare). Menționăm, acest tip de anestezie, pe lângă beneficii, în 20% din cazuri poate fi urmat de cefalee de diferită intensitate și durată. Cu părere de rău, bolnava s-a inclus în aceste 20% (posibilitatea acestei complicații i-a fost explicată de medicul anesteziolog).

Spitalizarea a doua a fost cauzată de persistența cefaleei și durerii în plagă (USG abdomenului: nu s-au depistat colecții lichidiene pe traiectul plăgii postoperatorii!!!), suturile cutanate extrase, plaga cu cicatrizare primară, fără eliminări patologice.

La a treia spitalizare (05.04-07.04.2018) doctorul operator a deschis un serom în unghiul superior al plăgii (o incizie de 1,5 cm de unde s-au eliminat 3-5 ml de conținut seros hemoragic).

Conform protocolului clinic național PCN-317, aplicabil pentru cazul dat, frecvența complicațiilor postoperatorii în plagă după apendectomie deschisă este de cca 10-12%, în SUA 4,3%.

Printre altele se enumeră mai multe posibile complicații postoperatorii, inclusiv – o rată a mortalității sub 0,5% (cca 5 cazuri la 1000 operații) în Republica Moldova, în SUA sub 1% (cca 10 cazuri la 1000 operații).

Faptul că pacientei i s-au cerut bani suplimentar la plata achitată în casă va fi investigat minuțios, în caz de confirmare a acestuia persoana vinovată va fi pedepsită aspru (despre ce bolnava va fi informată suplimentar).

Ne pare rău de experiența prin care a trecut Daniela și îi sugerăm pe viitor să posede poliță de asigurare medicală (asigurarea medicală este obligatorie pentru toți cetățenii Republicii Moldova) pentru a beneficia de un tratament gratuit după locul de trai. Vă anunțăm că pacientei i-a fost expediată o scrisoare oficială cu explicație din partea administrației. În cazul în care persoana menționată va mai avea întrebări, este așteptată în instituție pentru a clarifica situația”, scrie administrația Spitalului Clinic Republican ”Timofei Moșneaga” în comunicatul plasat pe pagina sa web.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker