Cititorul-Ziarul-CititorulEvenimenteTelenești

Teryicora în viața tineretului teleneştean

Viaţa tineretului din faimosul orășel de codru Telenești a fost şi este marcată de multe obiceiuri  și tradiții  populare specifice anume acestui meleag. Jocul popular, iar mai târziu dansul de orice speţă sunt însă cele mai adorate de către tinerii din toate timpurile, Teryicora, zeiţa dansului, fiindu-le prietenă bună.  

 

Teleneştenii așteaptă cu nerăbdare cele mai însemnate sărbători ale băştinaşilor: Adormirea Maicii Domnului (hramul satului vechi), Sfântul Prooroc Ilie (hramul orașului), Sfântul Vasile, Crăciunul, Sfintele Paști ș.a. Pentru locuitorii satului vechi, unele din acestea erau ocazii de a se aduna la o horă mare. Fetele se pregăteau din timp, își coseau ii, catrințe sau rochii noi, mai ales dacă știau că vor fi scoase în lume de flăcăii care le cădeau cu tronc la inimă. Conta și pregătirea psihologică – băieților le erau dragi domnișoarele vesele, prietenoase și glumețe or, tineretul, adunându-se la horă, nu era preocupat doar de dans, dar și de comunicare – aceasta în toate timpurile și-a avut rostul său, în special pentru o eventuală unire a destinelor. Astfel, lângă magazinul din satul vechi, în zilele de sărbători, domnea buna dispoziție. Când flăcăii și fetele se avântau în horă, ardea pământul sub picioare. Chiar dacă satul vechi nu dispunea de Casă de cultură, tradițiile erau respectate cu sfințenie și dăruire.

Ulterior, în zilele de odihnă, se organizau dansuri și în târg, la care venea să se distreze şi tineretul din sat. Astfel, la Telenești, se amenajează un teren de dansuri, se deschid câteva instituții de agrement, cum ar fi Casa de cultură (în localul fostei oloinițe a lui Gorodencher). Aici se organizau doar concerte, manifestări culturale și ideologice, rulau filme, iar pentru dansuri se construiește o anexă specială.

Cu timpul această încăpere devine neîncăpătoare şi în anii ’60 ai secolului XX se improvizează suplimentar primul teren de dansuri  (pentru perioada de vară-toamnă). În anii ’80, pe această temelie este ridicată Biblioteca Publică Raională „Vasile Alecsandri“.

În 1973, în Parcul Tinereţii din Teleneşti este deschis terenul de dansuri „Yunosti“ care de asemenea funcţiona numai în perioada caldă a anului. Terenul avea forma unui cerc și era constituit dintr-o scenă mare, bănci laterale pe tot perimetrul terenului, dispunea de iluminare multicoloră și de tehnică performantă. Aici, cântau lăutarii băștinași: Sunic Țehman, Alexandru Lavrinenco, Naum Chijner, Elisei Vitoroi ș.a.

În anii ’90, se dă în exploatare o a doua Casă de cultură, mult mai încăpătoare, cu săli de dans și scene multifuncționale. Aici se organizează discotecă pentru tineri, iar vechea Casă de cultură este transformată în casă pentru ceremonii.

Mai apoi, se deschid noi instituții de agrement, unde tinerii preferă să se distreze: cafenele, cluburi de noapte.

În toată perioada de existență a orașului, tinerii întotdeauna s-au bucurat de o atitudine înțelegătoare din partea Primăriei. Mereu s-a investit în organizarea unor instituţii de agrement, pentru a dezvolta și consolida cultura, tradițiile, dansul, cât și relaționarea interumană în grupele de tineri teleneșteni.

Noie Rotaru, Israel

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker