Social

Necesitatea educaţiei religioase este ca o chemare de clopot – pentru a cultiva valori creştine tinerei generaţii

Originea religiei e supranaturală, avându-şi punctul de plecare în Fiinţa divină-Dumnezeu, care, datorită bunătăţii şi iubirii Sale, a sădit în sufletul omenesc dispoziţia: ca acesta să tindă spre Dumnezeu, să-L cunoască, să stea în legătură cu El (Alexandrinul C.). În concepţia lui Tudor Vianu, religia este iubirea şi cinstea lui Dumnezeu – comuniunea, legătura plină de iubire dintre Dumnezeu şi credincios. După cum între părinţi şi copii este o legătură de iubire sfântă, aşa este şi între Dumnezeu şi credincioşi prin religie. Marele  filosof şi estetician Tudor Vianu a scris despre sensul şi importanţa educaţiei religioase, despre interacţiunea valorilor cultivate de disciplinele școlare, precizând că: dacă toate celelalte domenii au o valoare integrativă, religia se constituie ca o valoare ce dă sens integrator celorlalte direcţii ale cunoaşterii, ale educației.

În societatea contemporană, problema educaţiei dobândeşte noi viziuni, provocate de schimbările care se produc în toate domeniile vieţii sociale. O astfel de educație își încearcă realizare și ora de religie – cultul orthodox, care fiind opțională în școlile din țara noastră, ea însă dacă e făcută bine-gândit își lasă amprenta adânc în sufletele și personalitățile în formare a tinerei generații.

Preot Prof. Dr. Ioan Bria în Dicţionar de Teologia Ortodoxă zice că religia este baza vieţii sociale, deoarece:

1. Ea este principiul constitutiv al familiei şi al statului;

2. Religia dă naştere şi avânt culturii; literaturii, artelor şi ştiinţelor – toate au luat naştere din religie şi sub ocrotirea ei;

3. Religia apropie pe oameni unii de alţii şi cimentează solidaritatea socială.

Nu vom constrânge însă sufletul să înveţe ceea ce este religios și moral; deoarece el trebuie să aibă adânc sădită în el această dorință ca să tindă spre ceea ce este curat, deoarece el reprezintă cununa creaţiei, de care însuşi Dumnezeu este mândru și astfel sufletul este însăși personalitatea omului în esența lui.

Activităţiile extraşcolare contribuie la completarea procesului de învăţare, la dezvoltarea înclinaţiilor şi aptitudinilor elevilor, la organizarea raţională,plăcută și cu folos a timpului lor liber. Având un caracter atractiv, elevii participă într-o atmosferă relaxantă, cu însufleţire şi dăruire, la astfel de activităţi.

Scopul activităţilor extraşcolare cu caracter religios și nu numai, este dezvoltarea unor aptitudini speciale, antrenarea elevilor în proiecte cât mai variate şi bogate în conţinut, cultivarea interesului pentru activităţi socio-culturale, moral-religioase, facilitarea integrării în mediul şcolar și social, dezvoltarea talentelor personale şi corelarea aptitudinilor cu atitudini caracteriale. Activităţile extraşcolare se desfăşoară într-un cadru informal, ce permite elevilor cu dificultăţi de afirmare în mediul şcolar să reducă nivelul anxietăţii şi să-şi maximizeze potenţialul intelectual. Ele au menirea de a valorifica timpul liber al elevilor într-un mod plăcut şi util şi de a-l transforma într-o sursă educaţională. Este necesar ca în activităţile extracurriculare obiectivele instructiv-educative să primeze, dar trebuie să fie integrate în mod echilibrat şi în momente recreative.

Activități extracurriculare cu caracter religios ce ne-au reușit:

Ca să primești, trebuie întâi să dăruiești și iubind — dăruindu-te vei trăi veșnic.

În ajunul frumoasei sărbători și a praznicului luminos de Nașterea Domnului, un grup de elevi din IP Gimnaziul Saharna Nouă alături de preoții parohi ai satelor Saharna Nouă și Buciușca, Ieromonahul Vartolomeu Murea, Arhimandritul Casian Iurcu și profesorul de religie Ieromonahul Vasilisc Donica, cu binecuvântarea și aportul starețului Sfintei Mănăstiri Saharna, Arhimandritul Adrian Baciu, au împărțit daruri vestind frumoasa bucurie a Nașterii Domnului cu câțiva dintre bătrineii singuratici ai satelor comunei Saharna Nouă și de la azilul de bătrâni din or. Rezina „Căsuța bunicilor”, arătând că cei care au fost păstrătorii credinței, frumosului, tradițiilor și obiceiurilor străbune nu sunt uitați. Pentru lucrurile mărețe și sfinte care le-au păstrat și transmis tinerei generații, elevii i-au încântat cu un program de colinde și i-au urat de sănătate și de voie bună, aducându-le în dar câte un mic colet cu merinde pentru masa de sărbătoare.

Cel ce dă, lui își dă.

Grădinița „Ghiocel” din s. Saharna Nouă a îmbrăcat straie de sărbătoare pentru toți cei care i-au pășit pragul. Cel mai mult însă s-au bucurat de bradul frumos împodobit cei 30 de copilași care și-au redat aceste sentimente prin cântece, poezii și jocuri împreună cu Moș Crăciun, care a fost oaspetele cel mai așteptat.

Nu au uitat micuții să slăvească pe Pruncul ce se va naște, ca în fiecare an, în ieslea sufletelor noastre ale tuturor, care-l vom primi cu drag. Frumos și plăcut să auzi din gura pruncilor «Slavă-n ceruri celui Sfânt, nouă pace pe pământ!», prin colindele și versurile fredonate de ei Împăratului tuturor, Hristos. Din acest motiv, deja de câțiva ani, la această sărbătoare a micuților, participă Ieromonahul Vasilisc Donica, profesorul gimnazial de religie și parohul satului, Ieromonahul Vartolomeu Murea, clericii Sfintei Mănăstiri Saharna, care cu mare drag împart micuților daruri – dulciuri, fructe și jucării. În mesajul de felicitare, părintele a mulțumit acestor mlădițe tinere și a menționat că această măreață sărbătoare este îndeosebi sărbătoarea copiilor, deoarece Cel născut în ieslea din Betleem era la fel ca ei prunc nevinovat, care avea mai târziu să mântuiască lumea de păcat. La fel și micuții, crescând în frica lui Dumnezeu, cunoscând cuvântul lui Dumnezeu, păzindu-l, vor fi moștenitori ai Împărației cerurilor și viitorul pe care-l dorim cu toții al neamului nostru, creștini adevărați, cu minea trează ce vor apăra neamul și credința strămoșeacă de urgiile ce se abat.

Necesitatea educației religioase este ca o chemare de clopot – pentru a cultiva valori moral-creștine tinerei generații.

La data de 15 decembrie anului trecut, IP Gimnaziul Saharna Nouă a găzduit seminarul instructiv metodic cu profesorii de religie din raionul Rezina, la care cu mare dragoste au participat și preoții parohi ai celor două sate Saharna Nouă și Buciușca, din care și vin copiii pentru a primi învățătura și înțelepciunea  nesecată a acestui cuib de înțelepciune, Arhimandritul Casian Iurcu și Ieromonahul Bartolomeu Murea – clericii Sfintei Mănăstiri Saharna.

Tema propusă: „Educația religioasă – un imperativ al timpului” a urmărit realizarea obiectivelor:

– formarea continuă a cadrelor didactice;

– realizarea schimbului de experiență vizând dobândirea motivelor temeinice pentru menținerea credinței, nădejdii și dragostei în Dumnezeu ca forțe motorice în cultivarea și creșterea virtuților morale și combaterea viciilor.

Gazda, reprezentată de directoarea Gimnaziului, dna Tamara Peru și subsemnatul, profesor de religie, am oferit toate cele necesare pentru buna desfășurare a acestui seminar. Programul seminarului a fost actual: ora cu publicul la religie în clasa a VIII-a cu tema „Familia creștină azi”; activitatea extracurriculară „Astăzi s-a născut Hristos”; atelierul  didactic: „Educația creștină – un imperativ al timpului” și, în final, aprecierea tuturor activităților petrecute. Coordonatoarea Direcţiei Generale Învăţământ, Tineret şi Sport Rezina, dna Valentina Colesnic și toți cei prezenți au fost încântați și mulțumiți de activitățile petrecute și au apreciat acest seminar cu calificativul „Foarte bine”.

Ieromonahul Vasilisc Donica, clericul mănăstirii Saharna, profesor de religie, director adjunct educație și instruire IP Gimnaziul Saharna Nouă, CREDINŢA NOASTRĂ, publicaţie a Sfintei Mănăstiri Saharna

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker