EvenimentePolitic

Cine sunt cei mai bine plătiți bugetari din Moldova

Jurnalistul Victor Moşneag de la Ziarul de Gardă a făcut un top al celor mai bine plătiţi bugetari din Republica Moldova, care primesc salarii lunare de peste 50 de mii de lei.

 

În imagine: Sergiu Cioclea conduce în topul bugetarilor cu salarii mari, în condițiile în care unii „concurenți” nu au depus declarațiile de avere și interese în termenii stabiliți de lege.

În fruntea topului se află Sergiu Cioclea, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Conform informațiilor din declarația sa de avere și interese pentru anul 2017, acesta a ridicat în anul 2017, lunar, un salariu de 104,3 mii de lei (1,25 de milioane anual). Salariul este similar cu cel primit de fostul guvernator, Dorin Drăguțanu, în ultimele sale luni de mandat. În perioada ianuarie-aprilie 2016, Drăguțanu indica în declarația sa de avere, că a încasat 639,2 mii de lei, echivalentul a 159 de mii de lei pe lună.

Conform informațiilor de pe site-ul Autorității Naționale de Integritate, Iulian Scorpan, directorul companiei „Air Moldova”, cel mai plătit bugetar al anului 2016, când a beneficiat de un salariu lunar de 156 de mii de lei pe lună (1,87 milioane de lei), încă nu ar fi depus declarația pentru anul 2017.

Alexei Țimbrovski, directorul general al Societății pe Acțiuni „Metalferos”, la care statul, prin intermediul Ministerului Economiei și Infrastructurii, deține cele mai multe acțiuni, a beneficiat, în 2017, lunar, de 77,6 mii de lei (931,7 mii de lei pe an).

Și Ion Voluța, care deține funcția de director general al „Tutun CTC” din februarie 2017, are un salariu de invidiat. În cele 11 luni de șefie, acesta a încasat 679 de mii de lei, echivalentul a 61,7 mii de lei lunar.

Radu Bezniuc, directorul Autorității Aeronautice Civile a avut și el un an prosper, ridicând un salariu lunar de aproximativ 68,6 mii de lei (824,3 mii de lei). Soția lui Bezniuc, angajată în calitate de consilieră juridică a guvernatorului BNM a primit anul trecut 599,1 mii de lei (49 de mii lunar).

Tudor Copaci, directorul general al Agenției pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a încasat, în cele 9 luni de activitate în fruntea instituției, 536,1 mii de lei (59,5 mii de lei pe lună).  Alți aproape 19 mii de lei, Copaci i-a primit din calitatea de reprezentant al statului în trei întreprinderi de stat. Șeful ANRE a avut acțiuni la SA IPTEH, afacere în care fostul premier, Vladimir Filat, este unul dintre proprietari.  În 2017, după condamnarea lui Filat la pușcărie, dar și după ce procurorii au pus sechestru inclusiv pe acțiunile acestuia din cadrul IPTEH, Copaci a vândut cota sa parte din afacere pentru suma de 75,5 mii de lei.

Marian Pocaznoi, directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației a primit, în 2017, suma de 51,5 mii de lei pe lună (618 mii de lei pe an).

Și directorul „Moldatsa”, Veaceslav Frunze a avut, în 2017, un salariu de peste 50 de mii de lei lunar. Numit în funcție la finalul lunii septembrie 2017, acesta a încasat, în următoarele trei luni, 158 de mii de lei.

În 2017, conform Biroului Național de Statistică, salariul mediu pe economie în R. Moldova a fost de 5697,1 lei, precizează jurnalistul Victor Moşneag.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker