EvenimenteTelenești

Cântecul şi meşteşugul popular – comorile neamului nostru

În imagine: În scenă – artiştii amatori din Verejeni. Fiecare colectiv a prezentat nu doar melodii populare, colinde de Paşti şi pricesne, dar şi bucătăria tradiţională a sărbătorilor pascale, care a constituit o parte integrantă a festivalului.   

 

Festivalul ”De la lume adunate”, care a avut loc în a treia zi de Paști la Telenești, a adunat 22 de colective de artişti amatori din localitățile raionului și peste 30 de meșteri populari din toată republica. 

Festivitatea a demarat cu parada portului popular, colectivele defilând pe strada Ștefan cel Mare. Un sobor de preoți în frunte cu protopopul de Telenești Marian Boldescu a oficiat un tedeum în cinstea Sfintelor Paști. Participanţii au fost salutaţi de dna Diana Manoli, președinta raionului.

Pavel Casian, șeful Direcției Cultură Telenești ne-a relatat că festivalul, care are loc tradițional în a treia zi de Paști, este o continuare a unui concurs de cântece pascale.

”Am decis să dăm festivalului un aspect mai larg decât doar religios, odată ce sărbătorile pascale reprezintă triumful vieții, luminii asupra întunericului. De regulă, aducem în scenă melodii inedite, mostre de creație populată scoase din anonimat. Este una din cele mai responsabile activități culturale ale anului”, a remarcat dl Casian.

Între meșterii populari prezenți la festival l-am întâlnit pe Vasile Goncear, renumitul meșter popular de la Hoginești:

”Vin de câțiva ani la Telenești la festivalul ”De la lume adunate”. Am și vânzări, dar cel mai mult mă bucură întâlnirile cu oamenii codrului și câmpiei de Telenești, cu gustul lor artistic deosebit. Aici este o filială puternică a Uniunii Meșterilor Populari, condusă de Elena Ilescu, directoarea Muzeului de istorie şi etnografie”, ne spune meşterul.

Ludmila Bordian din Telenești spune că așteaptă  de fiecare dată expoziția de ceramică a dlui Goncear: ”Am copii în străinătate, care preferă anume ceea ce confecționează meşterul Goncear. Este o ceramică neobișnuită”, afirmă dna Bordian.

Olga Ropot, meșteră populară de la Mândrești a impresionat pe mulți vizitatori cu mulțimea de păpuși confecţionate din pânză:

”Este o tradiție de secole or, păpușa, o jucărie pentru fetițe, era confecționată tradițional din materiale care se găseau la îndemână, mai ales țesături colorate. Acestea sunt şi un talisman al casei, care aduc împăcare, bunăstare. Este prima mea expoziție, care, surprinzător, s-a bucurat de succes”, ne-a relatat meștera.

Participanții la festival au fost distinşi cu premii și diplome.

 

Ion Cernei

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker