EvenimenteSocial

Cu sprijinul UE, o tânără din Șoldănești a deschis un centru modern de imagistică dentară

 

Calea spre o dantură sănătoasă a devenit mult mai accesibilă pentru locuitorii din Șoldănești, după ce în oraș a fost deschis un centru modern de imagistică dentară. De serviciile sale beneficiază și sute de pacienți din stânga Nistrului. Afacerea aparține unei absolvente a Universității de Medicină și a fost lansată cu sprijinul Uniunii Europene, prin intermediul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.

 

A câştigat într-o competiţie dură

Proprietara centrului, Ana Furdui, lucra la un spital de stat în momentul în care a aflat despre lansarea programului de granturi pentru tinerii de pe ambele maluri ale Nistrului. Pentru că visa să aibă o afacere proprie încă de pe când era studentă, a aplicat fără nicio ezitare la concurs. A trecut prin câteva etape ale competiției, a participat la multiple traininguri și consultații, iar în final a câștigat grantul cu care urma să își pună în aplicare planul de afaceri la care a muncit săptămâni în șir.

Cu banii obținuți, peste 10 mii de euro, a cumpărat un  ortopantomograf, utilaj pentru diagnostic dentar, cu ajutorul căruia specialiștii obțin o imagine panoramică a întregii danturi. Aparatul de ultima generație a fost adus tocmai din Franța. Oferirea grantului implica și contribuție proprie. Fiind sigură de succesul afacerii sale, Ana Furdui a luat și un credit bancar pentru reparația centrului medical și procurarea unor echipamente de care mai avea nevoie. La toate etapele de constituire a afacerii a fost ajutată de familie, dar și de un consultant angajat în cadrul proiectului.

 

Peste 2000 de pacienți, de pe ambele maluri, timp de un an

Centrul Anei Furdui este amplasat în clinica unde activează stomatologii din Șoldănești. De altfel, afacerea Anei Furdui a dat un nou impuls dezvoltării stomatologiei din acest raion. După ce a fost deschis centrul, unul dintre medicii din localitate a început să facă și implanturi dentare.

Ca să își promoveze afacerea, Ana Furdui a bătut la ușa tuturor specialiștilor care lucrează în regiune și le-a vorbit în detalii despre avantajele pe care le oferă aparatajul de care dispune, astfel încât acum toți o cunosc și o recomandă cu încredere pacienților.

Clienții vin nu doar din Șoldănești și Rezina, dar și de la Camenca, Râbnița și alte localități din stânga Nistrului. „Avantajele sunt evidente – oamenii nu mai irosesc timp și bani ca să meargă la Chișinău pentru o radiografie dentară și nici nu mai sunt nevoiți să facă examenul medical la vechile aparate Roentgen care au un grad sporit de iradiere”, spune tânăra.

De la deschiderea centrului, peste 2000 de persoane i-au trecut pragul, unii venind aici pentru consultații repetate pe tot parcursul tratamentului pe care îl urmează. Pentru copii, costul serviciilor e de două ori mai mic.

„Am redus costurile pentru micii pacienți pentru că e inadmisibl ca ei să fie consultați la vechile aparate unde dozele de radiație sunt foarte mari. Copiii sunt foarte activi, ei nu stau locului și, de multe ori, e nevoie de 2-3 încercări ca să îi faci imaginea danturii. Dacă repeți examenul la aparatele vechi, doza de radiație, care și așa e mare, crește de câteva ori”, afirmă femeia.

 

„Aș fi lucrat și acum cu salariul de medic începător, dacă nu obțineam grantul”

Ana Furdui a devenit specialistă în imagistică datorită pasiunii pentru tehnică, pe care o are încă din copilărie. După absolvirea liceului a depus actele la Universitatea Tehnică, și, în paralel, la Universitatea de Medicină, la specialitatea „Imagistică și Radiologie Medicală”. Și pentru că a fost admisă la buget la ambele facultăți, a trebuit să facă o alegere, care nu a fost deloc ușoară. A decis să meargă la medicină, iar după absolvire a lucrat la mai multe instituții medicale de stat și private. Femeia crede că ar fi lucrat și astăzi cu un salariu de medic începător, care este unul modest, dacă nu ar fi beneficiat de oportunitatea care i-a fost oferită de Uniunea Europeană.

Și pentru că afacerea merge ca pe roate, tânăra antreprenoare visează să o extindă. La prima etapă planifică să cumpere un ultrasonograf modern, iar centrul să presteze o gamă mai variată de servicii, cu atât mai mult că studiile pe care le are îi permit să lucreze la orice aparat medical de diagnostic.

Ana Furdui este una din cei peste 70 de tineri şi tinere de pe ambele maluri ale râului Nistru care au obținut granturi europene în valoare de până la 13.500 de euro pentru a-și crea sau dezvolta o afacere. Mai mult, tinerii au beneficiat și de serviciile unor consultanți personali care, timp de 14 luni, i-au ajutat să-și gestioneze cât mai eficient businessul.

Programul  finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, realizat de PNUD, contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru prin implicarea reprezentanților mediului de afaceri, ai societății civile și autorităților locale în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor și infrastructurii sociale.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker