EvenimenteTeleneștiUtil

Munițiile neexplodate – un real pericol!

Odată cu încălzirea vremii și ca urmare a derulării lucrărilor de construcție și a celor agricole, se constată faptul că s-au înmulțit situațiile în care au fost găsite, pe întreg teritoriul țării, muniții neexplodate provenite din timpul conflictelor armate, informează Serviciul Protecției Civile al Secției Situații Excepționale Telenești.

Găsirea acestor elemente de muniție poate genera, în cazul nerespectării unor reguli de minimă siguranță, efecte negative ce pot duce la pagube materiale majore sau, mult mai grav, la rănirea gravă ori pierderea vieții celor care le manevrează.

Pentru a preîntâmpina astfel de situații, Serviciul Protecției Civile al Secției Situații Excepționale Telenești reamintește cetățenilor respectarea regulilor și măsurilor de siguranță. La găsirea obiectelor neidentificate metalice ce prezintă suspiciuni de a fi elemente de muniție neexplodată (proiectile, bombe aruncător, bombe aviație, mine, grenade, cartușe infanterie etc.):

– anunțaţi de urgență Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (901), organele de poliție (902) sau autoritățile administrației publice locale;

– nu atingeţi, nu mișcaţi, nu loviţi, nu tăieţi și nu demontaţi obiectele descoperite;

– îndepărtaţi-vă de zona în care se află muniția;

– nu desfaceţi şi nu predaţi agenților economici specializați munițiile neexplodate pentru valorificarea lor ca deșeuri metalice;

– nu întroduceţi în clădiri, încăperi sau locuințe munițiile neexplodate;

– nu folosiţi munițiile descoperite pentru a improviza scule sau ornamente;

– nu utilizaţi focul deschis în apropierea acestora,  nu le întroduceţi în foc;

– nu lăsaţi copiii să se joace cu asemenea componente; instruiţi-i cum să se comporte corect în cazul în care le-au descoperit.

Neutralizarea şi distrugerea muniţiilor se execută numai de către specialiştii pirotehnişti, care au pregătirea şi dotarea necesare pentru această misiune periculoasă.

Foto simbol ziare.com

 

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker