EvenimenteFii cu ochii pe autorităţiOrheiPolitic

Campania ”Fii cu ochii pe autorități” a ajuns la Orhei

În cadrul campaniei ”Fii cu ochii pe autorități” desfăşurată de  portalul MoldovaCurata.md și Asociația Presei Independente în parteneriat cu redacţia săptămânalului CUVÂNTUL, recent la Orhei a avut loc o întrunire la tema accesului la informație și transparenței decizionale.

Experta Tatiana Savva de la Centrul Analitic „Expert-Grup” a vorbit despre legislaţia privind accesul la informaţie, posibilităţile şi importanţa implicării cetățenilor în procesul decizional şi în activitatea autorităților publice în ansamblu. Doar astfel autorităţile pot contribui la soluţionarea problemelor prioritare ale comunităţilor, iar pe de altă parte se pot bucura de o încredere mai mare din partea cetăţenilor, se poate dezrădăcina corupţia, asigura o utilizare eficientă a finanţelor publice.

În această ordine de idei, a mai accentuat dna Savva, este foarte important ca cetăţenii să aibă acces liber la toate actele emise de autorităţi, adică acestea să fie publicate pe paginile web ale autorităţilor, expuse pe panouri speciale în primării sau în mape aparte în bibliotecile publice.

Avocatul Vitalie Zama a vorbit despre căile legale de a obţine informația de interes public, modalităţile de contestare în judecată a refuzului autorităților de a oferi informațiile solicitate.

Participanţii la întrunire au abordat un şir de probleme existente în acest domeniu, menţionând că o mare parte dintre autorităţile publice locale preferă să umple paginile web cu diverse informaţii şi fotografii, secvenţe video menite să lustruiască imagi-nea demnitarilor, dar uită să plaseze şi dispoziţiile, deciziile, actele despre achiziţiile publice etc.

Participanții la întrunire au primit broșura “Accesul la informație și transparența în procesul decizional pe înțelesul tuturor”, care conţine multe informaţii concrete la temă din legislația națională, modele de cereri privind accesul la informație, de plângeri împotriva autorităților care îngrădesc acest drept, inclusiv în instanțele de judecată, alte date și informații utile, dar și explicații cum aceste cereri pot fi realizate. (Doritorii pot ridica această broşură şi la redacţia săptămânalului CUVÂNTUL).

 

 

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker