ApropoBlog-uri

Miza mică și miza mare a anului electoral 2018

Anul politic 2018 a început în Republica Moldova sub semnul confruntării fratricide dintre cele două vârfuri ale puterii: Parlamentul și Guvernul, pe de o parte, contra Președinției, pe de alta. Subiectul este același, cel clonat în 2017 și teleportat în 2018  – refuzul artistic și neconstituțional al lui Dodon de a confirma remanierea cabinetului de miniștri (PD și servitorii o dau drept reformă) propusă de Guvern (de Coordonatorul Guvernului – notat mai corect).

Anul 2018 va fi sub semnul confruntării controlate a fraților siamezi Plahotniuc-Dodon

Confruntarea,  programată și regizată cum este, scoate în prim plan miza mare și miza mică a anului politic 2018. Ambele mize trec prin alegerile parlamentare care trebuie să aibă loc la sfârșit de an. Miza cea mică este rămânerea la putere a uneia dintre cele două falange pe contul celeilalte. Cum?

Partidul Democrat crede că Dodon va putea, ca și până acum, să producă și să împroaște în societate destulă substanță urât mirositoare încât să astupe propriul miros, în așa fel ca în această atmosferă de duhoare alegătorilor să li se pară drept adieri de flori de lăcrimioară miasmele deja insuportabile emanate de PD.

Dodon și Partidul Socialiștilor (coloana a cincea antinațională) crede că în ciuda tuturor inconvenientelor în ceea ce privește împărțirea colacului puterii, Plahotniuc va putea găsi până la urmă o soluție de mijloc ca cele două capete frățești pe linie paternală comunistă să poată domina și după 2018 viața politică în republica raioanelor secesioniste de la est de Prut.

În folosul acestei variante înclină greutatea specifică a mizei celei mari a afacerii. Iar miza cea mare este însăși Republica Moldova. Expresia ei în bani este predominantă. La fel și cotația geopolitică  a statului care poate fi licitată alternativ atât la Bruxelles, cât și la Moscova, în cazul unui joc de o măestrie excepțională a fraților siamezi. De mare preț este și imunitate juridică a delapidatorilor statului. Ambilor discipoli ai lui Voronin le convine status-quo-ul  actual al Republicii Moldova – o garnitură de stat capturată de ei la o cotitură a drumului spre Europa și poprită undeva într-o haltă pustie pentru a fi furată până la ultimul șurub. Asta au făcut de ani buni siamezii, asta fac ei și acum, tandru îmbrâncindu-se și nostim amenințându-se reciproc: unul cu suspendarea; celălalt cu revoluția.

Efectele jocului electoral Dodon – Plahotniuc este crearea iluziei polarizării

Deocamdată nimic dintr-acestea  nu se va întâmpla. Pentru că celor doi le convine jocul de-a puterea și opoziția interpretat ca la ușa cortului și într-un decor de culori stridente. Efectul jocului este crearea iluziei polarizării in extremis a luptei politice. Dusă „pe viață și pe moarte”, în ea nu vor mai putea să încapă și alte forțe, cu atât mai mult, cele cu adevărat de alternativă și autentic de opoziție.

„Lupta pe viață și pe moarte” trebuie să pară cât mai plină de naturalețe, așa încât „salvatorul națiunii” să poată fi distins cu claritate pe fundalul uzurpatorului hidos. Cine e salvatorul și care dintre ei uzurpatorul este la alegerea fiecăruia, fiindcă în același timp și cu aceeași măsură frații siamezi sunt salvatori tot atât de falși, pe cât de reali uzurpatori sunt.

Lucrul acesta s-a văzut și din artificiile lansate de Plahotniuc și Dodon cu prilejul intrării lor în anul electoral 2018.

În 2018 Partidul Democrat va democratiza democrația

Plahotniuc a anunțat o importantă, la părerea lui, reformă a executivului, pardosită de cuvintele care sună ca dracul în interpretarea lui: eficiență în interesul oamenilor și depolitizare.  Maniera voluntaristă a „reformei”, pusă la cale în grabă mare și fără a fi discutată în societate, fără un calcul de fezabilitate, amintește de antireforma teritorial-administrativă a lui Voronin la începutul anilor 2000 – o crimă împotriva statului rămasă încă fără pedeapsă și făcută pentru a pricopsi cu posturi și funcții clientela de partid. „Depolitizarea” Guvernului, proclamată grav și ridicol în aceeași măsură, cu prilejul ultimei remanieri este o glumă de prost gust și o luare în batjocură a societății. Artificiile precum „eficiența pentru oameni a reformelor”, „depolitizarea Guvernului” sunt la fel de credibile precum, să zicem, „depolitizarea Partidului Democrat” ori democratizarea democrației. Promisiuni fără fond și nimic despre Miliardul furat, despre Aeroportul concesionat ilegal, nimic despre lupta contra corupției și restabilirea statului de drept.

În 2018 Dodon va marca anul lui Ștefan cel Mare cu turcul Erdogan și rusul Kiril

La rândul său Dodon anunță 2018 drept anul lui Ștefan cel Mare. O trântește ca nuca de perete, nelegată de nimic, fără careva repere istorice și argumente științifice. Asta i-o vrea rânza lui de profanator – să-l transforme pe Ștefan cel Mare în mârțoagă  ideologică de tras la carul lui de campanie electorală. Dodon crede că dacă Măritul Ștefan este mort de peste cinci sute de ani el nu se va putea ridica să dea jos pocitania care vrea să-l încalece în modul cel mai josnic. Dodon greșește amarnic – duhul dreptății lui Ștefan cel Mare și Sfânt este viu și se va răzbuna pentru această blasfemie. Pentru că Dodon minte și trișează obraznic. El nu vrea să unească Moldova lui Ștefan, acea Moldovă care în înțelegere frățească cu Muntenia a constituit la 1859 România modernă și independentă la care a visat și pentru care a luptat Ștefan toată viața lui. Ca un caimacam lovit de damblaua puterii el îmblă bezmetic târându-se pe la porțile fostelor imperii în căutare de bani și de sprijin electoral, fără să-i pese cât de mare î se arată nimicnicia. Și ca bătaia de joc de cele sfinte și naționale să fie maximă, Dodon se laudă că va marca anul lui Ștefan cel Mare invitându-l în luna mai pe președintele turc Erdogan să-i inaugureze Președinția reconstruită pe banii Guvernului turc și în luna septembrie pe patriarhul rus Kiril, să-i binecuvânteze victoria în alegeri.

E nevoie mare în 2018 de o a treia forță politică – unică, unită, liberă de banii și de influența celor doi frați siamezi comuniști – Plahotniuc și Dodon, pentru a salva cu adevărat Republica Moldova și a o scoate din jocul murdar al acestei caracatițe bicefale.

Valeriu Saharneanu, 10 ianuarie 2018

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker