EvenimenteMediu

În 70% din fântânile din Moldova apa nu este sigură

Apa din peste 70 la sută din fântânile freatice din ţară nu este sigură pentru consum şi nu corespunde normelor sanitare, transmite Agora cu referire la Moldpres, citând date obținute de la Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică.

Potrivit sursei citate, în 2017, din sursele de alimentare cu apă din ţară au fost preluate şi examinate 12394 de probe. „Din probele preluate de specialişti din sistemul centralizat de alimentare cu apă, circa 28 la sută au fost neconforme la parametrii microbiologici şi 63,4% la parametrii chimici. În mare parte nereguli au fost depistate la sondele arteziene – apa din aceste surse a depăşit limitele de fluor şi bor. Situaţia cea mai nefavorabilă la capitolul alimentare cu apă a fost înregistrată în raioanele Anenii Noi, Căuşeni, Făleşti, Ştefan Vodă, Ungheni, Râşcani, Hânceşti şi Orhei”, a spus medicul igienist Maxim Mogorean, şeful secţiei Supravegherea Sănătăţii Mediului de la ANSP.

El a specificat că în anul curent ponderea populaţiei cu acces la surse de apă sigure în Republica Moldova este de 67%. În sectorul urban situaţia este mai bună – peste 97 la sută din cetăţeni au acces la apeduct, iar în sectorul rural – circa 43%.

Conform sursei citate, aproape 60 la sută din populaţia de la sate utilizează pentru consum apa din fântâni. Probele preluate din aceste surse au arătat că în 73 % din fântâni apa este neconformă.

Foto simbol Agora.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker