Centenarul Marii UniriEvenimenteRezina

Întâlniri de suflet și cu surprize la Pripiceni-Răzeși

 

Foto: Eugen Statnic, în centru, ţinând în mâini Diploma de „Cetățean de Onoare al comunei Pripiceni-Răzeși” şi Diploma de „Ctitor de Onoare al bisericii ”Adormirea Maicii Domnului” din satul Pripiceni-Răzeși” alături de un grup de participanţi la emoţionantele întâlniri de la baştina sa.

 

Eugen Statnic

La Pripiceni-Răzeși, raionul Rezina, Centenarul Marii Uniri din 27 martie 1918 a fost marcat într-un mod deosebit. Eugen Statnic, născut în această localitate acum 88 de ani, în prezent cetățean al Germaniei, reputat cercetător şi inginer cu renume mondial în domeniul electronicii, autor de cărți și cunoscut filantrop, însoțit de alt pripicenean, Ion Perciun, arhitect și poet, de doctorul în economie, profesorul universitar Vasile Șoimaru, coordonator al proiectului „Românii din jurul României” de și Tudor Iașcenco, directorul săptămânalului regional CUVÂNTUL, au adus pământenilor două cărți proaspăt scoase de sub tipar și dedicate Centenarului.

Prima întâlnire de suflet ospeții au avut-o cu profesorii și elevii claselor a VII-a – a IX-a de la gimnaziul din localitate. Dl Eugen Statnic și-a împărtășit unele amintiri despre satul Pripiceni-Răzeși de altă dată, mai mult concentrând atenția publicului asupra vieții zbuciumate a savantului și patriotului basarabean Ștefan Ciobanu, autorul cărții „Basarabia”.

Cartea a fost publicată în anul 1941 în limba franceză și menită de a face cunoscută opiniei publice internaționale istoria pământului românesc dintre Prut și Nistru, punând în balanță adevărul istoric și abuzul politic comis la 28 iunie 1940.

 

După venirea la putere a regimului comunist în România, cartea a fost interzisă și distrusă. Recent lucrarea a fost reeditată cu suportul financiar al dlui Statnic și grija editorială a dlui Șoimaru, pentru a ajunge în toate şcolile şi bibliotecile din Republica Moldova. La Pripiceni-Răzeși toți participanții la întâlnirea de marți au primit în dar câte un exemplar al lucrării.

Ion Perciun, autorul antologiei „Iubirea de Viață, Țară, Baștină și Neam”, dedicată Centenarului Unirii, de asemenea editată cu sprijinul financiar al dlui Eugen Statnic, a donat bibliotecii gimnaziului câteva exemplare ale cărţii.

În cadrul întâlnirii s-a vorbit și despre evenimentul zilei – Centenarul Actului Unirii din 27 martie 1918.

În continuare oaspeții s-au întâlnit cu un grup de locuitori ai comunei Pripiceni-Răzeși în incinta primăriei. Și acolo s-a vorbit despre Pripiceni-Răzeșii și oamenii lui din perioada interbelică, despre Centenarul Unirii, dnii Statnic și Perciun au donat bibliotecii publice din localitate mai multe dintre lucrările lor.

Punctul culminant al întrunirii a fost momentul când Vera Platon, consilieră comunală, i-a înmânat dlui Eugen Statnic diploma de „Cetățean de Onoare al comunei Pripiceni-Răzeși” cu menţinea „pentru atitudinea călduroasă față de localitatea natală și pentru promovarea benefică la scară europeană a imaginii satului  Pripiceni-Răzeși”.

La rândul său, părintele Serghei Botnari, parohul bisericii din Pripiceni-Răzeși i-a înmânat dlui Eugen Statnic diploma de „Ctitor de Onoare al bisericii ”Adormirea Maicii Domnului” din satul Pripiceni-Răzeși”, în semn de înaltă apreciere a meritelor dumnealui față de sat și locașul Domnului. Surprizele l-au impresionat până la lacrimi pe dl Statnic.

Reporter „C”

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker