Centenarul Marii UniriEvenimenteOrhei

Ziua Unirii, comemorată printr-o conferință științifică  

La 25 martie c. s-au împlinit 100 de ani din ziua când Zemstva județului Orhei a votat Moţiunea de unire a Basarabiei cu Patria-Mamă, România. Dar pentru că multă lume trebuia să meargă în acea zi istorică la Adunarea de la Chișinău dedicată Centenarului Unirii, orheienii au hotărât să consemneze aniversarea pe 22 martie, organizând la Biblioteca Publică Raională „A.Donici” din Orhei o conferință cu genericul: “1918 – Anul întregirii ființei noastre naționale”.

Organizator al conferinței a fost Gheorghe Maxian, istoric și publicist, ex-director al muzeului de istorie și etnografie din Orhei, în parteneriat cu biblioteca și cadrele didactice de la Colegiul Pedagogic ”Vasile Lupu” din Orhei, cu participarea profesorului universitar şi publicistului Vasile Șoimaru, conferențiarului universitar de la Universitatea ”George Bacovia” din Bacău, Alexandru Amititeloaie, ex-vicepreședintelui raionului Orhei Sergiu Miron, care au vorbit despre importanța actului Unirii de la 1918 pentru destinul ținutului.

În cadrul conferinţei au fost făcute donații de carte, cei prezenţi au declamat versuri, au cântat și s-au bucurat de sărbătoare. Oaspeții au fost invitați să facă o excursie prin Orhei, vizitând locurile încărcate de istorie românească din municipiu, inclusiv clădirea fostei Semstve, pe frontispiciul căreia se află placa comemorativă cu numele celor 52 de deputați care la 25  martie 1918 au votat Unirea cu Țara.

Reporter ”C”

 

 

 

 

 

 

 

 poze preluate de pe pagina facebook al Bibliotecii Publice Raionale ”A. Donici” 

 

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker